Omenja tudi vprašanje, ali bi poročeni moški v nekaterih predelih sveta lahko postali duhovniki. Dokument bo obravnavan na prihodnji škofovski sinodi.

Škofovsko sinodo, ki se je bodo udeležili številni kleriki in laiki z vsega sveta, je organiziral papež Frančišek, ki si že dalj časa prizadeva, da bi Cerkev postala prijaznejša do marginaliziranih ljudi.

Potekala bo oktobra in je tudi del posvetovanj pod okriljem Vatikana, na katera je bilo v zadnjih dveh letih povabljenih 1,3 milijarde katoličanov s ciljem, da izrazijo svoje poglede na Cerkev in pomembna družbena vprašanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kleriki bodo na sinodi obravnavali dokument, ki ga je v torek objavil Vatikan. Ta obsega 50 strani in načenja razpravo na različnih področjih. Med drugim sprašuje, kateri konkretni ukrepi so potrebni za sprejem tistih, ki se čutijo izključene iz Cerkve zaradi svoje spolne usmerjenosti.

Podobna vprašanja so bila zastavljena o prebežnikih, manjšinah in avtohtonih skupnostih. Dokument obravnava tudi vlogo žensk v Cerkvi, pri čemer je posebna pozornost namenjena občutljivemu vprašanju, ali lahko ženske služijo kot diakonice. Prav tako pa dokument obravnava možnost, ali bi poročeni moški v nekaterih predelih sveta lahko postali duhovniki.