Ameriški predsednik Joe Biden je sporočil, da sta se Gustavo Cardenas in Jorge Fernández že vrnila v domovino. Cardenasa so v Venezueli zaprli leta 2017, Fernandeza lani.

Cardenasa so aretirali leta 2017 kot del tako imenovanih Citgo 6 in je bil za zapahi pet let. Fernandeza so aretirali lani na podlagi dvomljive obtožnice.

Nekaj ur pred izpustitvijo obeh Američanov se je venezuelski predsednik Nicolás Maduro zavzel za izboljšanje odnosov z ZDA. Venezuela je velika izvoznica nafte. Predsednik ZDA Biden pa je v torek napovedal embargo na uvoz ruske nafte zaradi ruske invazije na Ukrajino.

"Hvaležen sem posebnemu odposlancu za talce Rogerju Carstensu in vsej diplomatski ekipi, ki je zagotovila njuno vrnitev k družinam," je sporočil Biden in dodal, da je krivično zapiranje Američanov nesprejemljivo. Obljubil je, da si bo še naprej prizadeval za izpustitev vseh, ki so zajeti v Venezueli, Afganistanu, Siriji, Iranu in drugje.

Venezuela je dvojico Američanov izpustila po tajnem obisku ameriških uradnikov konec tedna. Carstens si je sicer že dlje časa prizadeval za izpustitev Američanov, zajetih v Venezueli, ki jo je obiskal lani decembra. Konec prejšnjega tedna je bil spet tam skupaj z direktorjem ameriškega sveta za nacionalno varnost za zahodno poloblo in vršilcem dolžnosti ameriškega veleposlanika v Venezueli Jamesa Storyja, ki deluje iz Kolumbije. V Venezueli ostaja zaprtih še skoraj deset Američanov.

Cardenasa in še pet direktorjev podjetja Citgo iz Teksasa, ki je hčerinska družba venezuelskega naftnega podjetja, so aretirali v Caracasu leta 2017 in ga obtožili finančnega kriminala. Ameriška vlada trdi, da gre za izmišljene obtožbe.

V venezuelskem zaporu sta med drugim še dva nekdanja pripadnika posebnih enot kopenske vojske Luke Denman in Airan Berry, ker naj bi sodelovala v zaroti za strmoglavljenje venezuelskega predsednika Madura. Zaprt je tudi nekdanji marinec Matthew Heath zaradi obtožnice, povezane z orožjem. Fernandeza so ujeli februarja lani blizu meje s Kolumbijo, kjer so pri njem našli brezpilotno letalo in ga obtožili terorizma.