"V nasprotju z oceno prvostopenjskega sodišča je višje deželno sodišče na Dunaju presodilo, da dejstva, potrebna za takšen pogojni izpust, še niso bila v celoti pojasnjena," je sodišče zapisalo v izjavi in zadevo vrnilo na nižje sodišče v Kremsu. To naj bi novo odločitev v zadevi sprejelo konec aprila.

Deželno sodišče v Kremsu je odločitev o premestitvi v običajen zapor sprejelo januarja na podlagi najnovejšega mnenja sodnega izvedenca za psihiatrijo, da ima Fritzl demenco. Sodniki so nato ocenili, da 88-letnik, ki je bil leta 2009 zaradi incesta, več tisoč posilstev, zasužnjevanja, nezakonitega zadrževanja v ujetništvu, hudih groženj in smrti iz malomarnosti obsojen na dosmrtno ječo, ni več nevaren.

Ob tem so sodniki sicer postavili pogoj, da morajo pristojni med obsojenčevim prestajanjem dosmrtne kazni v običajnem zaporu vsake tri mesece predložiti dokazila o terapevtskem zdravljenju. Zavrnili so tudi zahtevo obrambe, da bi Fritzla po odsluženih 15 letih kazni predčasno izpustili na prostost.

Fritzl je hčer od leta 1984, ko je bila stara 18 let, do aprila 2008 zadrževal v zvočno izolirani kleti svoje hiše v mestu Amstetten, kjer jo je posiljeval. V tem času mu je rodila sedem otrok, od katerih je eden umrl kmalu po rojstvu. Danes 57-letna Fritzlova hči in njeni otroci so pozneje prevzeli novo identiteto.