Trenutno je blokiranih 137 milijard evrov evropskih sredstev, namenjenih Poljski.

Po besedah predsednice komisije bo formalna odločitev v zvezi z evropskimi sredstvi sprejeta prihodnji teden. Gre za skupno do 137 milijard evrov sredstev za kohezijo in za okrevanje, ki jih je Bruselj blokiral zaradi spora s prejšnjo desno populistično vlado glede vladavine prava, med drugim zaradi spodkopavanja neodvisnosti sodstva.

Von der Leyen je na novinarski konferenci po srečanju s poljskim premierjem Donaldom Tuskom pohvalila prizadevanja nove vlade. "Vaša prizadevanja so pomembna glede na reforme, ki ste jih začeli, in ukrepe, ki ste jih sprejeli glede neodvisnosti sodišč," je dejala.

Predsednica je tudi pozdravila akcijski načrt za obnovitev vladavine prava, ki ga je poljska vlada ta teden predstavila državam članicam, in ga označila za "zelo močno izjavo, jasen načrt za Poljsko".

Glavne točke načrta za ponovno vzpostavitev neodvisnosti sodstva se nanašajo na statut nacionalnega sodnega sveta, vrhovnega, ustavnega in rednih sodišč, pa tudi na ločitev funkcij ministra za pravosodje in generalnega državnega tožilca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija je decembra 2017 proti Poljski sprožila postopek v skladu s 7. členom Pogodbe o EU-ju, ki je predviden v primeru ogrožanja vladavine prava. Ta postopek v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic države v Svetu EU-ja.

Von der Leyen in Tusk sta se na njunem prvem srečanju v Bruslju sredi decembra, potem ko je Tusk prevzel novo funkcijo, zavezala ponovnemu tesnemu sodelovanju. Predsednica komisije je takrat pozdravila Tuskove napovedi, da bo pravno državo postavil na prvo mesto vladne agende.