Ti vključujejo tudi vzpostavitev skupnosti srbskih občin na severu Kosova, so zapisali v sklepih.

"Evropski svet obe strani poziva, naj v celoti in brez pogojev izpolnjujeta obveznosti, h katerim sta se zavezali v okviru dialoga, vključno s sporazumoma iz let 2013 in 2015 o vzpostavitvi skupnosti srbskih občin," so v sklepih vrha, ki so jih potrdili še pred koncem srečanja, zapisali voditelji EU-ja.

Zaradi zadnjih napetosti na severu Kosova so pozvali k napredku v normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino v okviru dialoga pod vodstvom Unije. Pozdravili so zadnji pogajalski predlog, ki bi odnos med stranema postavil na nove in vzdržne temelje.

EU in njene članice so v zadnjih mesecih okrepile napore za normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino, potem ko so se razmere na severu Kosova konec lanskega leta močno zaostrile. Večkrat so Kosovo pozvale, naj vzpostavi skupnost srbskih občin.

Vzpostavitev te skupnosti določa bruseljski sporazum, a se Beograd in Priština ne strinjata o njenih pristojnostih, zato Kosovo zavrača njeno vzpostavitev. Priština skupnosti noče dati izvršne oblasti, ker meni, da bi bila s tem ogrožena suverenost države, trdi tudi, da je v nasprotju s kosovsko ustavo.