Trumpa je septembra v Michiganu tožila skupina Svoboda govora za ljudstvo, ki je podobni tožbi vložila tudi v Minnesoti in Oregonu.

Sodišče je na prvi stopnji odločilo, da zakonodaja državi Michigan med drugim ne daje pristojnosti za odločanje o tem, kdo je lahko uvrščen na glasovnice na strankarskih volitvah predsedniških kandidatov. Prizivno sodišče se je strinjalo in dodatno razložilo, da gre le za vprašanje strankarskih volitev, ne pa tudi splošnih volitev. To pomeni, da se lahko tožba vloži znova, če Trump postane predsedniški kandidat republikanske stranke, poroča CNN.

Vrhovno sodišče pa je danes v kratki odločitvi sporočilo, da ni prepričano, da lahko odloča o tem vprašanju pred strankarskimi volitvami v državi 27. februarja 2024.

Vrhovno sodišče Kolorada je nedavno nasprotno sklenilo, da je pristojno za odločitev o tem, ali je Trump lahko uvrščen na glasovnice, in razsodilo, da ni upravičen, ker je prekršil 14. amandma k ameriški ustavi s tem, da je kot nekdanji javni uslužbenec sodeloval pri uporu proti državi.

Trump nikoli ni priznal izida predsedniških volitev leta 2020, njegovi privrženci pa so 6. januarja 2021 napadli kongres, ker so skušali preprečiti formalno potrditev njegovega poraza proti demokratu Joeju Bidnu.

Vrhovno sodišče Kolorada je uveljavljanje svoje odločitve sicer zadržalo do 4. januarja, da Trumpu omogočijo čas za pritožbo na zvezno vrhovno sodišče, kar je že storil.

Čeprav odločitev vrhovnega sodišča Michigana ni dokončna in zadeva le strankarske volitve, jo je Trump pozdravil kot zmago. "Bedni poskus nameščanja volitev propada po vsej deželi, vključno v državah, ki so se zgodovinsko nagibale k demokratom," je objavil na svojem družbenem mediju Truth Social.

"Odločitev sodišča nas je razočarala, vendar bomo pozneje nadaljevali prizadevanja, da potrdimo ključno ustavno načelo za zaščito naše republike," je sporočil pravnik v tožbi Mark Brewer.

Marca se bo v Washingtonu začel zvezni sodni proces proti Trumpu zaradi izpodbijanja izida volitev in napada na kongres, za podobna kazniva dejanja pa je obtožen tudi na državni ravni v Georgii. Na Floridi se spopada še z zveznim kazenskim postopkom zaradi prisvojitve zaupnih dokumentov.