Vučić je v pogovoru za zasebno srbsko televizijo Pink v četrtek zvečer dejal, da je kosovski premier Albin Kurti s četrtkovim imenovanjem Nenada Rašića, ki je na zadnjih volitvah dobil manj kot odstotek glasov, za novega ministra za skupnosti in vračanje, ter Rade Trajković za njegovo svetovalko, pokazal, da želi Priština izgnati in izbrisati Srbe s Kosova.

Kurtija je označil za "teroristični izmeček" in menil, da bi ga morala Evropska unija zaradi teh imenovanj obsoditi, "a ga seveda ni". Bruselj je obtožil, da je prekršil ne samo določila bruseljskega sporazuma, ampak tudi mednarodnega prava in vse demokratične norme.

Dejal je še, da ni "hujših izmečkov", kot sta Rašić in Rada Trajković, in da ne uživata zaupanja nikogar v Srbiji niti kosovskih Srbov, da pa jima očitno zaupata Kurtija in Zahod.

Odziv EU-ja na Rašićevo imenovanje je obsodil kot sramotno in poudaril, da zato srbska delegacija ne bo sodelovala na vrhu EU-Zahodni Balkan, ki bo v torek v Tirani. To je potrdila tudi premierka Ana Brnabić, ki je poudarila, da imenovanja niso samo v nasprotju z bruseljskim sporazumom, ampak tudi z izraženo voljo ljudi na volitvah.

Tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Peter Stano je v odzivu na imenovanje Rašića za srbsko tiskovno agencijo Tanjug namreč samo izpostavil pomen tega, da Priština spoštuje vse postopke pri imenovanju ministrov, ki predstavljajo manjšinsko skupnost. V imenu EU-ja je obe strani pozval k delovanju v skladu z zavezujočimi sporazumi iz dialoga, v tem okviru tudi k vrnitvi Srbov v kosovske institucije.

Po današnjem pogovoru z evropskim komisarjem za širitev Varhelyijem v Beogradu pa je Vučić dejal, da bo še enkrat preučil odločitev o udeležbi Srbije na vrhu v Tirani, saj sta mu tako premierka Brnabić kot Varhelyi dejala, da je udeležba Srbije na vrhu zelo pomembna. "Nimam težave, da o odločitvi s kolegi razmislim še enkrat in da jo umaknem, če bom ocenil, da obstaja možnost in da ima smisel, da kaj rečemo," je dejal na skupni novinarski konferenci z evropskim komisarjem. Odločitev je napovedal v prihodnjih dneh, poroča Tanjug.

Poudaril je še, da med Srbi na Kosovu "vre" in da tudi tisti, ki ne živijo na severu Kosova, razmišljajo o odhodu iz kosovskih institucij, medtem ko so tisti na severu blizu odločitvi, da ne bodo nikomur dovolili vstopa.

Kosovski minister za skupnost in vračanje je bil sicer običajno član Srbske liste, glavne stranke kosovskih Srbov, ki je blizu Beogradu in ki svojo politiko tesno usklajuje z Vučićem.

Potem ko so zaradi nasprotovanja zahtevi Prištine po zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi iz kosovskih institucij izstopili srbski predstavniki, je v začetku novembra s položaja ministra odstopil tudi predsednik Srbske liste Goran Rakić.

Kosovski premier Kurti je nato v četrtek na ta položaj imenoval Rašića, člana zmerne srbske Napredne demokratske stranke, ki ni pod nadzorom Beograda. Za njegovo namestnico je imenoval Rado Trajković, predsednico nevladne organizacije Evropsko gibanje Srbov na Kosovu, ki je kandidirala na njegovi listi. Stranka je sicer na zadnjih volitvah dobila manj kot odstotek glasov, medtem ko je Srbska lista zmagala z veliko prednostjo ter osvojila vseh deset sedežev, rezerviranih za srbsko manjšino v kosovskem parlamentu.

Ministrstvo je sicer pristojno za vrnitev razseljenih oseb in njihovo reintegracijo ter institucionalno zaščito pravic manjšinskih skupnosti. Največja manjšina je srbska.