Znanstveni podatki že desetletja potrjujejo, da varen in zakonit dostop do splava rešuje življenja. "Dokazi so neovrgljivi. Omejevanje splava ženske sili v nevarne prekinitve nosečnosti, ki se končajo z zdravstvenimi zapleti ali smrtjo. Omejevanje splava prav tako neprimerno bolj prizadene ženske iz najbolj revnih in obrobnih skupnosti," je dejal Tedros.

Dodal je, da česa takega res niso pričakovali od ZDA, ki so v zadnjih letih podpirale številne programe zdravja nosečnic po državah v razvoju, vključno z dostopom do reproduktivne zdravstvene nege. "Upali smo, da bodo ZDA še naprej vodilne pri tem vprašanju," je dodal.

"Zanikanje dostopa do varnega splava je enako kot zanikanje dostopa do zdravila, ki rešuje življenje. Moje izkušnje z delom v Indiji dokazujejo, da je dostop do varnega splava ukrep, ki rešuje življenja," je dodala glavna znanstvenica WHO-ja Soumya Swaminathan.

Prepoved splava po njenih besedah zagotovo ne bo zmanjšala njihovega števila, nosečnice, ki bodo šle na manj varen splav, pa bodo tvegale smrt. "Žalostno je, da gredo nekatere države nazaj pri tem vprašanju," je dejala.

Tedros je še izrazil zaskrbljenost, da bodo zdaj tudi v drugih državah po svetu dobili podobno idejo.

Vrhovno sodišče ZDA je prejšnji teden razveljavilo lastno odločitev iz leta 1973 v primeru Roe proti Wade, ki je ženskam v ZDA zagotovila pravico do splava. Ukrep vrhovnega sodišča vrača odločanje o splavu v roke zveznih držav, pri čemer bodo tiste, ki jih vodijo republikanci, splav prepovedale. Nekatere so to že storile.