Uporabo omenjenega cepiva, ki ga je razvila Univerza v Oxfordu, je na rednem zasedanju WHO-ja pretekli teden podprl tudi njen generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Kot raziskovalec na področju preprečevanja malarije sem sanjal o dnevu, ko bomo imeli varno in učinkovito cepivo proti tej bolezni. Zdaj imamo že dve. To drugo cepivo je pomembno dodatno orodje za hitrejšo zaščito večjega števila otrok in za približevanje naši viziji prihodnosti brez malarije," je dejal generalni direktor WHO-ja.

Cepivo je razvila Univerza v Oxfordu in je šele drugo cepivo proti malariji doslej, po navedbah britanskega BBC-ja pa je že sklenjenih več sporazumov za proizvodnjo več kot 100 milijonov odmerkov na leto. Priporočilo za uporabo prvega cepiva proti malariji RTS,S/AS01, ki ga je razvil farmacevtski gigant GSK, je WHO izdal pred dvema letoma.

Obe cepivi sta dokazano varni in učinkoviti pri preprečevanju malarije pri otrocih in naj bi ob širšem izvajanju cepljenja imeli znaten vpliv na javno zdravje, je v sporočilu za javnost še zapisal WHO.

Malarija je bolezen, ki jo prenašajo komarji in še posebej veliko breme predstavlja za Afriko, kjer zaradi te bolezni vsako leto umre skoraj pol milijona otrok. Parazit, ki povzroča malarijo, je veliko bolj prefinjen kot virus, saj se našemu imunskemu sistemu izogiba z nenehnim spreminjanjem oblike v človeškem telesu.

Povpraševanje po cepivih proti malariji je po navedbah WHO-ja ogromno, vendar je bila doslej razpoložljiva ponudba cepiva RTS,S omejena. Z vključitvijo cepiva R21/Matrix na seznam priporočenih cepiv proti malariji WHO pričakuje, da bo lahko zagotovil zadostno količino cepiva za vse otroke, ki živijo na območjih, kjer malarija ogroža javno zdravje.

Pri WHO-ju so ob tem poudarili še visoko učinkovitost, varnost in cenovno dostopnost cepiva R21/Matrix-M. Naslednji korak bo dokončanje predkvalifikacije, kar bo omogočilo razširjeno mednarodno dobavo tega cepiva. Uvedbo cepiva R21/Matrix-M v okviru svojih nacionalnih programov cepljenja po navedbah WHO-ja načrtuje najmanj 28 afriških držav.