Haley se v javnomnenjskih anketah vse bolj pojavlja kot prva republikanska alternativa nekdanjemu predsedniku ZDA. Čeprav je začela napredovati v anketah, pa še vedno skupaj z drugimi daleč zaostaja za Trumpom, ki je bil v sredo med svojimi podporniki na Floridi.

Haley se kaže predvsem kot možna alternativa guvernerju Floride Ronu DeSantisu, ki izgublja zaupanje republikanskih donatorjev, ki ne želijo videti vnovične Trumpove kandidature.

Zaradi tega jo je DeSantis v sredo še posebej napadal, jo kritiziral zaradi politike do Kitajske in drugih zadev. Nekdanja veleposlanica pri ZN-u ga je v odzivu označila za lažnivca.

DeSantis je Nikki Haley obtožil, da jo podpirajo bogati donatorji z Wall Streeta, ta pa mu je odvrnila, da so to isti ljudje, ki so doslej dajali denar njemu, ampak so ugotovili, da iz njega ne bo nič.

Še ostreje in tudi osebno je Haley spet napadal poslovnež Vivek Ramaswamy, ki je širil teorije zarote o napadu na kongres 6. januarja 2021 in naklepih levice, da belopolto večino v ZDA zamenjajo z manjšinami, čeprav je sam sin priseljencev iz Indije.

Haley, ki je prav tako indijskega rodu, je v nasprotju z DeSantisom neposredno napadla tudi Trumpa, ki ga je obtožila, da je napihnil ameriški proračunski primanjkljaj celo bolj kot Biden in da ni znal voditi ustrezne politike do Kitajske.

"Gre za jeznega, zagrenjenega človeka, ki se želi vrniti na položaj, da se maščuje vsem, ki se niso strinjali z njim," pa je o Trumpu dejal nekdanji guverner New Jerseyja Chris Christie in si prislužil žvižge občinstva.

Soočenje je bilo med najostrejšimi doslej, vendar pa kakšnih večjih razlik v stališčih kandidatov ni bilo opaziti, poročajo ameriški mediji.

V zunanjepolitičnih vprašanjih izstopa le Ramaswamy, ki se je še naprej zavzemal, da se ZDA umaknejo iz sveta in zaprejo vase, drugi pa so zagovarjali pomoč Izraelu in Ukrajini. Christie si je edini upal povedati, da bo kot predsednik poslal ameriške vojake v boj na tuje, če bo to potrebno.

Povprečje anket organizacije RealClearPolitics kaže, da ima Trump trenutno podporo 60 odstotkov republikanskih volivcev. Daleč zadaj na drugem mestu je s 13 odstotki DeSantis, ki mu z desetimi odstotki diha za vrat Haley.