Cilj vaje je odvrniti severnokorejsko agresijo na Korejskem polotoku, je sporočilo obrambno ministrstvo v Seulu.

V skupnih vojaških vajah, prvih te vrste v šestih letih, sodeluje približno 2500 ameriških in južnokorejskih vojakov ob uporabi več kot 600 oborožitvenih sistemov, med drugim tankov, topništva, jurišnih helikopterjev in brezpilotnih letalnikov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Manevri se odvijajo na vojaškem poligonu v Pocheonu na severu Južne Koreje, v bližini meje s Severno Korejo.

Današnja vaja je pokazala sposobnost in pripravljenost oboroženih sil, "da se odločno odzovejo na jedrske in raketne grožnje Severne Koreje, pa tudi na večjo invazijo", je sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo. Kot je ob tem navedlo, gre za največje skupne vojaške manevre v zgodovini obeh držav, ki vključujejo tudi bojno streljanje.

Vaja je trajala 130 minut, do sredine junija pa naj bi se odvili še štirje krogi. Z vajami ZDA in Južna Koreja letos zaznamujeta 70. obletnico vojaškega varnostnega zavezništva, poroča DPA.

Južna Koreja je aprila skupaj z Japonsko in ZDA sodelovala pri pomorski vojaški vaji, katere cilj je bil izboljšanje varnostnega sodelovanja v luči grožnje severnokorejskih raket.

Napetosti na Korejskem polotoku so se v zadnjem času okrepile, saj je Severna Koreja povečala svoje vojaške aktivnosti in pospešeno izvaja preizkuse svojega novega orožja. Nedavno je prvič preizkusila novo medcelinsko balistično raketo na trdo gorivo Hwasongpho-18.