Microsoft je kot eno od tarč poudaril ameriško ozemlje Guam v Tihem oceanu, kjer stoji pomembno vojaško oporišče. Sporočil je še, da so zlonamerne dejavnosti zaznali tudi drugje po ZDA.

Napad, ki naj bi ga od sredine leta 2021 izvajal akter pod pokroviteljstvom Kitajske, imenovan Volt Typhoon, je omogočal dolgoročno vohunjenje in je bil verjetno namenjen oviranju ZDA, če bi prišlo do spora tihomorskem območju, so še sporočili.

"Microsoft z zmerno gotovostjo ocenjuje, da je kampanja Volt Typhoon namenjena razvoju zmogljivosti, ki bi lahko v prihodnjih krizah zmotile kritično komunikacijsko infrastrukturo med ZDA in azijskim območjem," so še zapisali v izjavi.

Dodali so, da so bile v tej kampanji prizadete različne organizacije iz komunikacijskega, proizvodnega, komunalnega, prometnega, gradbenega, pomorskega, vladnega, informacijskega in izobraževalnega sektorja.

Microsoftova izjava je sovpadala z obvestilom, ki so ga objavili organi ZDA, Avstralije, Kanade, Nove Zelandije in Združenega kraljestva. Navedli so, da za projektom Volt Typhoon stoji "kitajski kibernetski akter, ki ga sponzorira država", in da se hekerski napadi verjetno dogajajo po vsem svetu. Microsoft in varnostne agencije so objavili smernice, ki naj bi organizacijam pomagale odkrivati in preprečiti vdore.

Kitajska se na obtožbe ni takoj odzvala, vendar redno zanika izvajanje kibernetskih napadov pod državnim pokroviteljstvom. Tudi Peking na drugi strani ZDA redno obtožuje kibernetskega vohunjenja, še poroča AFP.