Gre za največjo posamezno skupino med rekordnim številom prebežnikov, s katerim se spoprijema London.

Voditelja obeh držav sta se v četrtek pogovarjala po telefonu in se strinjala, da je treba na področju nezakonitih migracij narediti več. Glede na sporočilo z Downing Streeta sta razpravljala o načinih, kako zapolniti vrzeli, ki preprečujejo hitro vračanje prebežnikov, ki jim niso odobrili prošnje za azil.

Sunak je obenem v pogovoru priznal "pozitiven prispevek albanske skupnosti k življenju" v državi. Z Ramo sta še pohvalila "dolgotrajno tesno partnerstvo med Združenim kraljestvom in Albanijo ter se zavezala okrepitvi sodelovanja v trgovini, naložbah in obrambi, vključno s kibernetsko varnostjo", sporočilo britanske vlade povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Odnosi med državama so bili v zadnjih mesecih zaradi velikega števila Albancev, ki prek Rokavskega preliva prispejo na Otok, napeti. Vse skupaj je letos tako v Združeno kraljestvo prišlo več kot 40.000 prebežnikov, med katerimi so albanski državljani največja posamezna skupina.

Potem ko so visoki predstavniki pristojnih britanskih oblasti poudarili vlogo Albancev pri nezakonitih migracijah, se je Rama odzval kritično, češ da London diskriminira njihove državljane. "Izpostaviti skupnost in govoriti o gangsterjih in kriminalcih ne zveni zelo britansko, temveč bolj kot kriki iz norišnice," je dejal.