Odvetnica vrhovnega sodišča Bangladeša Sara Hosain, pakistanska profesorica prava Šahin Sardar Ali in aktivistka za človekove pravice Viviana Krstičević iz Argentine bodo neodvisne članice misije za ugotavljanje dejstev, je sporočil vodja Sveta ZN-a za človekove pravice Federico Villegas. Preiskavo bo vodila Hossain, dolgoletna aktivistka za človekove pravice.

V okviru preiskave bodo dokumentirale zatiranje protestov s strani iranskih oblasti in domnevne kršitve človekovih pravic z namenom morebitnega sodnega postopka proti odgovornim v Iranu ali drugje.

Najverjetneje pa Teheran trojici ne bo dovolil vstopa v državo in izvedbo misije, saj oblasti ostro nasprotujejo ustanovitvi misije. Z iranskega zunanjega ministrstva so že konec novembra sporočili, da je vzpostavitev kakršnega koli mehanizma za preverjanje zadev v državi nepotrebna in pomeni kršitev nacionalne suverenosti, zaradi česar dodeljene misije Teheran ne bo priznal.

Prav tako so dodali, da obžalujejo, da je bil Svet ZN-a za človekove pravice ponovno zlorabljen za zagotavljanje kratkoročnih interesov nekaj zahodnih držav. Po njihovi oceni so varnostne sile med zatiranjem nemirov s protestniki ravnale skrajno zadržano.

Množični protesti v Iranu potekajo že od sredine septembra, ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Mahsa Amini. Protesti predstavljajo enega največjih izzivov za islamsko republiko od njene ustanovitve leta 1979.

Po ocenah ZN-a je bilo od začetka protestov aretiranih približno 14.000 ljudi, nevladna organizacija Iran Human Rights s sedežem v Oslu pa trdi, da je bilo ubitih že 469 protestnikov.