Ob tem je dodala, da premišljujejo o ustavitvi delovanja svoje misije v Afganistanu.

"S to prepovedjo želijo talibani de facto prisiliti Združene narode, da se odločijo med tem, ali bodo ostali in zagotavljali podporo afganistanskemu ljudstvu ali pa bodo spoštovali norme in načela, ki smo jih dolžni spoštovati," je sporočila misija ZN-a v Afganistanu. Ob tem je opozorila, da bodo "za vse negativne posledice te krize za afganistansko ljudstvo odgovorne oblasti".

Ob tem je vodja misije ZN-a v Afganistanu Roza Otunbajeva začela operativni pregled, na podlagi katerega se bo odločila o nadaljnjih korakih. Pregled bo predvidoma trajal do 5. maja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Talibani so kmalu po vrnitvi na oblast v letu 2021 na podlagi stroge razlage islama ženskam odvzeli vrsto pravic, med drugim do univerzitetnega izobraževanja in dela v vladnih službah. Decembra lani so jim prepovedali delo v nevladnih organizacijah, češ da ne spoštujejo islamskih pravil oblačenja.

Na začetku aprila je nato ZN sporočil, da je talibanska vlada prepoved dela Afganistank za nevladne organizacije razširila še na misijo in agencije ZN-a v Afganistanu, v katerih med 600 ženskami dela 400 Afganistank. Skupno za ZN v državi sicer dela 3900 ljudi, od tega 3300 Afganistancev.

Koordinator ZN-a za humanitarne zadeve v Afganistanu Ramiz Alakbarov je takrat opozoril, da talibani s prepovedjo kršijo ustanovno listino ZN-a. Poudaril je še, da nobene oblasti ne morejo določati ZN-u, koga lahko zaposli.