Borci skupine Ahlu Sunna Wal Jamaa, v kateri so združeni zmerni pripadniki muslimanske verske ločine sufistov, so ta mesec osvojili strateško pomembno mesto Guricel v osrednjem delu Somalije. Pretekli teden so jih somalijske sile in paravojaške skupine pregnale iz mesta, pri čemer je bilo ubitih najmanj deset ljudi, tudi civilisti.

"Spopadi, ki potekajo v Guricelu, nas skrbijo," je povedal posebni odposlanec ZN-a za Somalijo James Swan. "Skrbijo nas predvsem humanitarne posledice, ki so hude. Takšna so prva poročila, a ta kažejo, da je bilo razseljenih skoraj 20.000 družin, kar pomeni okoli 100.000 ljudi," je povedal.

Opozoril je tudi na poročila o škodi, ki je v spopadih nastala na bolnišnicah in poslopjih civilnodružbenih organizacij, navaja AFP.

Swan je povedal še, da nasilje v zvezni državi Galmudug, kjer leži Guricel, pomeni odvračanje pozornosti od drugih prednostnih nalog, kot sta končanje volilnega procesa in nadaljevanje boja proti teroristični skupini al Šabab.

V Galmudugu bi morali namreč izvesti volitve v zgornji dom regionalnega parlamenta, s katerimi že dolgo odlašajo. Druge štiri zvezne države so volilni proces medtem že končale.

Člani obeh domov regionalnih parlamentov izbirajo predsednika države. To bi morali storiti že pred skoraj enim letom.