Hutijevci napade v Rdečem morju izvajajo z raketami in brezpilotnimi letali. Foto: EPA
Hutijevci napade v Rdečem morju izvajajo z raketami in brezpilotnimi letali. Foto: EPA

Glede na dokument Evropske službe za zunanje delovanje, ki ga je pridobil portal Politico, želi EU vzpostaviti novo operacijo Unije, ki bi delovala na območju od Rdečega morja do Adenskega zaliva. Operacija bi lahko stekla že konec februarja. Predlog predvideva, da bosta "natančna velikost in sestava operacije predmet nadaljnjega operativnega načrtovanja". Vendar pa pobuda vključuje najmanj tri bojne ladje, delovala pa bi najmanj eno leto, poroča Politico.

EU bi operacijo vzpostavil po vzoru ZDA in zaveznic, ki so decembra za zaščito ladij v Rdeče morje že poslale bojne ladje. EU je sprva preučeval možnost napotitve bojnih ladij v Rdeče morje v okviru svoje protipiratske misije Atalanta, ki deluje v Indijskem oceanu, vendar je Španija tej zamisli nasprotovala, izrazila pa je odprtost za vzpostavitev nove operacije EU-ja.

Resolucija za zaustavitev napadov

Varnostni svet Združenih narodov je sprejel resolucijo, v kateri od jemenskih hutijevcev zahteva takojšnje prenehanje napadov na ladje v Rdečem morju, ki ovirajo svetovno trgovino, svobodo plovbe in mir v regiji.

Resolucija najostreje obsoja več kot 20 napadov hutijevskih upornikov na ladje od 19. novembra lani, ko so zasegli tovorno ladjo Galaxy Leader in njeno posadko, in svari pred stopnjevanjem napetosti na tem območju. VS je ob tem pozval k izpustitvi japonske ladje za prevoz vozil Galaxy Leader, ki je povezana z izraelskim poslovnežem, in njene 25-članske posadke.

Dokument opozarja tudi na velike kršitve embarga na prodajo orožja hutijevcem in zahteva od držav, da spoštujejo obveznosti. Prodajo orožja hutijevcem obsoja, vendar pa posebej ne omenja Irana, ki je glavni dobavitelj orožja jemenskim upornikom. Iran je omenila ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield, ki je dejala, da se vsi zavedajo, da je Iran vpleten v načrtovanje napadov na ladje v Rdečem morju in da spodbuja dejanja hutijevcev v želji, da destabilizirajo območje.

Usoda ladje Galaxy Leader in njene posadke ni znana. Foto: Reuters
Usoda ladje Galaxy Leader in njene posadke ni znana. Foto: Reuters

Ključna določba resolucije pa navaja pravico držav članic ZN-a, da v skladu z mednarodnim pravom "branijo svoja plovila pred napadi, vključno s tistimi, ki ogrožajo pravice in svoboščine plovbe". Iz te določbe namreč izhaja posredna podpora operaciji Varuh blaginje, večnacionalnim pomorskim silam pod vodstvom ZDA, ki v Rdečem morju in Adenskem zalivu branijo tovorne ladje pred hutijevskimi napadi.

Rusija in Kitajska vzdržani, Slovenija za

V 15-članskem Varnostnem svetu je predlog resolucije, ki so jo predlagale ZDA in Japonska, podprlo enajst držav, tudi Slovenija.

Sprejetje resolucije je na omrežju X pozdravila slovenska misija pri ZN-u. "Napadi hutijevcev se morajo končati, Varnostni svet Združenih narodov pa se mora odzvati. Hkrati si želimo celovitega ukrepanja v zvezi z vsemi grožnjami miru in varnosti v regiji," so zapisali.

Trgovske poti v Rdečem morju so zaradi napadov hutijevcev močno ovirane. Foto: Reuters
Trgovske poti v Rdečem morju so zaradi napadov hutijevcev močno ovirane. Foto: Reuters

Vodja slovenske misije v Varnostnem svetu ZN-a Samuel Žbogar je poudaril, da napadi ogrožajo svobodno plovbo in ključne tokove hrane, goriva in humanitarne pomoči. Pomenijo tudi tveganje, da bodo v času, ko se zdi, da je ključen napredek v smeri trajnega miru zelo blizu, v regionalni spor potegnili še Jemen, je dodal, kot piše na spletni strani buildingtrust.si.

Glasovanja so se vzdržali Rusija, Kitajska, Mozambik in Alžirija. Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja je razložil, da resolucije ne more podpreti, ker se boji, da jo bodo ZDA izkoristile za iskanje enostranskih rešitev z uporabo sile.

Tiskovni predstavnik hutijevcev je zavrnil resolucijo. Označil jo je za "politično igro" in dejal, da so ZDA tiste, ki kršijo mednarodno pravo.

Hutijevci trdijo, da napadajo ladje iz solidarnosti s Palestinci, ki jih v Gazi napadajo Izraelci. Nekatera ladjarska podjetja so zaradi napadov spremenila poti svojih ladij, da ne plujejo več po Rdečem morju, kar pa povečuje stroške.