Med pandemijo so Amazonovi dostavljavci še bolj zaposleni kot sicer. Foto: EPA
Med pandemijo so Amazonovi dostavljavci še bolj zaposleni kot sicer. Foto: EPA

Mark Pocan, član predstavniškega doma kongresa, sicer demokrat iz Wisconsina, je Amazon prejšnji teden na Twitterju obtožil, da sili svoje zaposlene urinirati v plastenke za vodo.
Pocanu so nemudoma odgovorili z uradnega profila na Twitterju tega konglomerata s sedežem v Seattlu, češ če bi bilo to res, ne bi nihče delal zanje.

Podjetje se je zdaj za repliko opravičilo, potem ko so se pojavili številni dokazi, da so Amazonovi dostavljavci dejansko prisiljeni urinirati v plastenke.

V Alabami so Amazonovi delavci najostreje do zdaj pozvali k sindikatu. Foto: Reuters
V Alabami so Amazonovi delavci najostreje do zdaj pozvali k sindikatu. Foto: Reuters

"Predstavniku Pocanu dolgujemo opravičilo," so dejali pri Amazonu v izjavi. "Tvit ni bil točen. Ni upošteval naše res velike ekipe voznikov v celoti, namesto tega pa smo se napačno osredotočili zgolj na naše odpravne centre."

Ob tem so dodali, da imajo vsi njihovi centri, od koder natovarjajo blago, "na desetine" stranišč, ki jih zaposleni lahko "kadar koli" uporabljajo.

Pocan posmehljivo o "naprednem delovnem okolju"

Pocan je kritiziral Amazon, ker nasprotuje prizadevanjem delavcev njihovega centra v Alabami, da bi se združili v sindikat. "Ko plačuješ delavcem 15 dolarjev na uro, nasprotuješ sindikatu in siliš zaposlene k uriniranju v plastenke, se ne moreš oklicati za 'progresivno delovno mesto'," je tvitnil.

Amazon ima po vsem svetu 175 skladišč oz. središč za odpravo blaga, kot jim pravijo. Foto: AP
Amazon ima po vsem svetu 175 skladišč oz. središč za odpravo blaga, kot jim pravijo. Foto: AP

Kmalu zatem so mu z Amazonovega uradnega profila odgovorili: "Pa menda res ne verjamete v mit o uriniranju v plastenke? Če bi bilo to res, ne bi nihče delal za nas."

Več medijev je nato objavilo pričevanja številnih Amazonovih uslužbencev, ki so potrdili, da niso imeli veliko izbire, kot da urinirajo med delom – v plastenke. Ob tem so opisali neusmiljene delovne prakse, tako v skladiščih kot med dostavo.

Spletni portal The Intercept je ob tem pridobil interne dokumente, ki nakazujejo, da so se vodilni pri Amazonu vsega tega zavedali.

Opravičilo zavrača

Pri Amazonu so v zagovor še dejali, da se zavedajo, da imajo dostavljavci lahko morda kdaj zaradi prometa ali "podeželskih tras" težave najti stranišče, še posebej v času pandemije, ko so številne javne sanitarije zaprte.

Težavo vidijo kot "dolgoletno, po celotni industriji prisotno težavo", ki bi jo radi rešili.

Pocan opravičila ni sprejel. "Ah. Tu ne gre zame, tu gre za vaše zaposlene – s katerimi ne ravnate dovolj spoštljivo ali dostojanstveno. Začnite s tem, da priznate, da so delovne razmere, ki ste jih ustvarili za VSE vaše zaposlene, neustrezne, nato to popravite za vse. In še za konec – pustite jim, da se povežejo v sindikat, ne da bi se vmešavali v to," je tvitnil.

Na zgodovinski poti do sindikata?

Amazonovi delavci v kraju Bessemer v Alabami so prejšnji teden na zgodovinskem referendumu glasovali o sindikalnem zastopstvu. Amazon je njihovim prizadevanjem ostro nasprotoval. Izid glasovanja naj bi bil znan prihodnji teden.

Če bodo izglasovali sindikalno zastopstvo, bo to prvi ameriški Amazonov sindikat – Amazon se je namreč uspešno otepal prizadevanj za sindikate drugod po ZDA, čeprav ima svoje sindikate večina evropskih izpostav Amazona, poroča BBC.

Amazon ima po vsem svetu 175 skladišč oz. središč za odpravo blaga, kot jim pravijo.