Matthew Eledge (levo), Cecile Eledge in Elliot Dougherty (desno). Foto: Reuters
Matthew Eledge (levo), Cecile Eledge in Elliot Dougherty (desno). Foto: Reuters

"To sem želela narediti kot darilo matere sinu," je dejala po poročanju Guardiana Cecile Eledge, ki je pred dvema tednoma rodila popolnoma zdravo deklico Umo Louise Dougherty.

Umino rojstvo je sprožilo veliko različnih odzivov z vsega sveta, od tistih pozitivnih do negativnih, v katerih se nekateri zmotno mislili, da je imel Matthew Eledge, Cecilin sin, spolne odnose s svojo materjo.

Matthew Eledge in njegov soprog Elliot Dougherty sta se zaradi svoje zveze dolgo bojevala proti predsodkom družbe. Edge je celo izgubil delo učitelja na katoliški šoli. Ker sta vedela, da v konservativni državi ne bosta dobila dovoljenja za posvojitev otroka, sta se odločila za nekoliko drugačno pot.

Uma Louise Dougherty je bila oplojena z biomedicinsko pomočjo. Pri zunajtelesni oploditvi (IVF) so zdravniki vzeli jajčeca darovalke in spermo darovalca, oplojena jajčeca pa vnesli v maternico nadomestne matere. V tem primeru je bila darovalka jajčec Elliotova sestra Lea Yribe, seme je daroval Matthew, s čimer so Umi 'zagotovili' dedni zapis obeh družin, nadomestna mati pa je bila Cecile.

Deklica Uma Louise Dougherty se je rodila po naravni poti pred dvema tednoma. Foto: Reuters
Deklica Uma Louise Dougherty se je rodila po naravni poti pred dvema tednoma. Foto: Reuters

Ob začetku postopka umetne oploditve je bila Cecile stara 59 let in po menopavzi. Ko so zdravniki opravili teste, s katerimi so se prepričali, da bi njeno telo lahko brez težav prestalo nosečnost, so jo tudi oplodili. Še pred samim postopkom je imela estrogensko terapijo, dokler njeno telo ni začelo hormonov proizvajati samo.

Specialist ginekolog Carl Smith je po poročanju Guardiana dejal, da je bila Cecil zdrava in v kondiciji, videti je bila tudi mlajša, kot je bila dejansko stara. Med možnimi zapleti v nosečnostjo zaradi starosti sta bila gestacijski oziroma nosečniški diabetes in visok pritisk.

"Nikoli nismo imeli pomislekov. Zanosila je, okoliščine, na kakšen način, pa so stvar njihove družine," je še dejal Smith.