Pacifiška flota vojne mornarice ZDA je v soboto objavila posnetek in sporočilo za javnost, da so uspešno testirali laserski top. Amfibijsko-transportna ladja USS Portland, oborožena z novim laserskim oborožitvenim sistemom LSWD, je na vaji v Tihem oceanu onesposobila brezpilotno letalo.

Orožje za brezpilotne letalnike in manjša plovila
Vajo in preizkus novega laserskega orožja na morju je Pacifiška flota izvedla 16. maja v Tihem oceanu, pri čemer ameriška mornarica ni razkrila natančnejše lokacije. Gre za prvi preizkus uvedbe visokoenergetskega polprevodniškega laserja v oborožitvene sisteme na morju. Po besedah kapitana ladje USS Portland Karreyja Sandersa tovrstna laserska tehnologija omogoča novo opredelitev pomorskega bojevanja.

"Z izvedbo pomorskih vaj proti tarčam, kot so brezpilotni letalniki in manjša plovila, bomo dobili dragocene informacije o sposobnostih LSWD-ja proti možnim grožnjam," je v izjavi za javnost dejal kapitan Karrey Sanders.

Pred tremi meseci Kitajci z laserjem streljali na ameriško letalo
Do testiranja nove laserske oborožitve je prišlo le tri mesece po incidentu v Filipinskem morju, ko je 17. februarja kitajski vojaški rušilec sprožil laserski žarek proti nadzornemu letalu ameriške mornarice. Vojaška mornarica ZDA je ocenila, da je bila moč laserja uperjena proti letalu P-8A Poseidon dovolj velika, da so jo opredelili kot vojaško nevarno.

Petkrat močnejši laser kot na testiranjih leta 2017
Oborožitveni sistem, poimenovan LSWD, razvija in proizvaja orožarski koncern Northrup Grumman, podrobnejših podatkov pa Paficiška flota in Pentagon ne razkrivata. Po ocenah ameriškega Inštituta za strateške študije iz leta 2018 naj bi bil LSWD polprevodniški laser z močjo 150 kilovatov. Gre za občuten korak naprej pri moči laserskega orožja – leta 2017 je ameriška mornarica v Perzijskem zalivu na ladji USS Ponce izvedla nekaj podobnih vaj, pri čemer je bila moč takratnega laserja samo 30 kilovatov.