Foto: Reuters
Foto: Reuters

V tem primeru bo to četrto zaprtje v zadnjih desetih letih in bi lahko občutno vplivalo na vse od letalskega prometa do narodnih parkov in sklepanja zakonskih zvez.

Prekinitev financiranja zvezne vlade bi prizadela tako javni kot zasebni sektor v ZDA. Z izjemo nujnih delavcev bi morali na prisilne neplačane dopuste vsi zvezni uslužbenci, tudi vojaki.

Do skoraj neizogibnega zaprtja je privedel upor dela republikancev v predstavniškem domu, kjer imajo ti tesno večino, medtem ko demokrati nadzirajo senat, a zgolj za en stolček. To pomeni, da zahtevajo zakoni za financiranje zveznih agencij potrditev obeh strank, preden lahko romajo iz obeh domov v ovalno pisarno v podpis predsedniku Joeju Bidnu.

A uporniška frakcija konservativnejšega dela republikanskih kongresnikov zavira pogajanja v predstavniškem domu, pri čemer zahtevajo precej občutnejše reze v porabo javnih sredstev, vključno z ustavitvijo financiranja vojne v Ukrajini. Omenjeni del ima tudi podporo nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Konservativci s Trumpovo podporo

S svojim uporom je omenjena frakcija zatrla prizadevanja predsednika predstavniškega doma Kevina McCarthyja, ki si je želel spraviti zakon o financiranju pod streho. McCarthy bi se sicer lahko obrnil k demokratom po manjkajoče glasove za potrditev zakona, a bi verjetno s to potezo ogrozil svoj stolček, saj bi konservativnejši del to imel za izdajo in bi ga skušal zamenjati, poroča BBC.

McCarthy je zaradi istega razloga zavrnil tudi potrditev zasilnega zakona o financiranju, ki vključuje šest milijard dolarjev za Ukrajino in šest milijard dolarjev za odpravo posledic naravnih katastrof, ki ima sicer podporo obeh strank in s katerim bi se lahko ognili zaprtju vlade. V petek je republikanski zasilni predlog, ki vključuje strožjo obmejno politiko, ki jo zagovarja konservativni pol, zavrnilo 21 članov stranke in tako ni bil potrjen.

Na srečanju za zaprtimi vrati je McCarthy dejal, da bodo morali republikanci privoliti v bodisi različico zakona predstavniškega doma bodisi senatno različico, sicer jih bo javnost krivila za zaprtje. A uporniški kongresniki vztrajajo, da se ne mislijo ukloniti in privoliti v nič manj kot zakon, v katerega bi bile zajete vse njihove prioritete.