Ameriška vojska je v Afganistanu že od leta 2001. Foto: AP
Ameriška vojska je v Afganistanu že od leta 2001. Foto: AP

Biden bo načrt, da bodo iz Afganistana odšli v koordinaciji s silami zahodnih zaveznic vsi ameriški vojaki, razen vojaškega osebja, ki bo varovalo ameriška diplomatska poslopja, sporočil v sredo, je pojasnil neimenovani predstavnik ameriške administracije.

Dodal je, da Biden odhoda ne bo povezoval z razmerami na terenu, kjer naraščajo bojazni, da bi talibani lahko napredovali.

Kot je pojasnil omenjeni predstavnik administracije, je Biden dejal, da je pristop upoštevanja razmer na terenu, ki mu sledijo že dve desetletji, recept za to, da bi v Afganistanu ostali za vedno.

Prejšnja administracija Donalda Trumpa se je s talibani lani dogovorila za umik ZDA iz te nemirne države do maja.

20 let od 11. septembra

Umik bo sovpadel z 20. obletnico terorističnih napadov na WTC in Pentagon leta 2001, ki so sprožili vojaško ofenzivo na Afganistan.

Biden je sicer po nastopu mandata že nekajkrat opozoril, da bodo težko uresničili umik ameriške vojske do 1. maja.

Po dogovoru, podpisanem februarja lani, bi ZDA in njene zaveznice iz zveze Nato v 14 mesecih umaknile vse vojake, če bi se talibani držali svojih zavez, vključno s tem, da ne dovolijo Al Kaidi ali drugim skrajnežem, da delujejo na območjih pod njihovim nadzorom in da nadaljujejo mirovne pogovore.

Čeprav so talibani v sklopu zgodovinskega dogovora prenehali napadati mednarodne sile, pa se še vedno spopadajo z afganistanskimi silami.

V Afganistanu še 2.500 ameriških vojakov

Številne skrbi, da bi talibani spet prevzeli nadzor nad Afganistanom, če se bodo tuje vojaške sile umaknile, preden bo sklenjen dokončni dogovor.

ZDA imajo v Afganistanu še okoli 2.500 svojih vojakov.

Uradno so se vojaške operacije ZDA in njenih zaveznic iz Nata v Afganistanu sicer končala decembra 2014, s 13 leti spopadov pa je afganistanska vojna uradno najdaljša ameriška vojna.