ZDA se glede reprodukivnega zdravja vrača globoko v preteklost. Foto: AP
ZDA se glede reprodukivnega zdravja vrača globoko v preteklost. Foto: AP

Razsodba vrhovnega sodišča odpira pot posameznim zveznim državam, da prepovejo prostovoljne prekinitve nosečnosti in ženskam odvzamejo nadzor nad njihovim telesom.

Vse več podjetij napoveduje, da bodo krila omenjene potne stroške za svoje delavke v okviru zdravstvenih zavarovanj za zaposlene. Med temi podjetji so Disney, JP Morgan, Goldman Sachs in lastnik Facebooka Meta, podoben ukrep pa so napovedali tudi drugi, vključno z Amazonom, poroča BBC.

Disney zaposluje 80.000 ljudi na Floridi, kjer je republikanski guverner Ron DeSantis že podpisal zakon, ki prepoveduje splav po 15. tednu nosečnosti. Zakon naj bi začel veljati 1. julija.

Podjetje je sporočilo, da prepoznava učinek razsodbe vrhovnega sodišča in da je zavezano svojim delavkam omogočati cenovno dostopno zdravstveno oskrbo, ki pokriva tudi oskrbo na področju reproduktivnega zdravja.

Kritje stroškov za zaposlene, ki bodo morale potovati v drugo zvezno državo, da bi opravile splav, so napovedali tudi v izdajatelju revije Vogue Conde Nastu, Levi Straussu in Lyftu ter Uberju, tudi v banki Citigroup.

Zakonodajalci v Teksasu so Citigroupu že zagrozili s pravnimi posledicami, vodja tamkajšnje Republikanske stranke Matt Rinaldi pa je republikance pozval, naj ne uporabljajo storitev te banke.