Del ameriške delegacije:  desno Ted McKinney, podsekretar za trgovino in mednarodne kmetijske zadeve. Foto: Reuters
Del ameriške delegacije: desno Ted McKinney, podsekretar za trgovino in mednarodne kmetijske zadeve. Foto: Reuters

Pogovori potekajo na ravni namestnikov ministrov, v ospredju pa bo priprava dnevnega reda za sestanek med visokimi uradniki obeh držav o gospodarskem sodelovanju med obema državama, ki bo predvidoma prihodnji teden v Washingtonu.

Na kitajski strani poudarjajo, da je trgovinska vojna, ki traja že 9 mesecev, prizadela obe državi. Kitajska vlada je v znak dobre volje ukinila dodatne carine na uvoz ameriških avtomobilov, znova je začela kupovati sojo, v kratkem pa bodo začeli veljati tudi novi zakoni, s katerimi bodo zaostrili varovanje intelektualne lastnine in preprečevali prisilne transferje tujih tehnologij.

Sodeč po odzivih z ameriške strani bodo v Washingtonu kljub pretresom na borzah, ki jih je povzročil upad dobičkov Appla na kitajskem trgu, nadaljevali politiko stopnjevanja pritiskov.

Predsednik Donald Trump namreč meni, da so ZDA zaradi upadanja kitajske gospodarske rasti v bistveno boljšem položaju kot Kitajska. Tukajšnji analitiki opozarjajo, da obstaja meja, do katere bodo v Pekingu popuščali, zato ni izključeno, da pogovori, ki so se danes začeli, ne bodo uspešni. Ameriški trgovinski predstavnik Lightizer je pred začetkom današnjih pogovorov izjavil, da bo Kitajska popustila šele, ko bodo v ZDA povišali carine na polovico kitajskega izvoza v ZDA s sedanjih 10 na 25 odstotkov.

Kitajske oblasti so zato, da bi zaustavile padanje gospodarske rasti, kar bi okrepilo tudi kitajski pogajalski položaj, pretekli teden s ponovnim znižanjem obvezne rezerve v bankah sprostile dodatnih 210 milijard dolarjev kapitala, s katerim bodo financirali poslovanje podjetij.

Analitiki opozarjajo, da bodo v prihodnjih dneh borze verjetno burno reagirale na rezultate sedanjih uvodnih pogovorov o trgovinskih vprašanjih med ZDA in Kitajsko.

Trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko