Tiskovni predstavnik Sveta za državno varnost John Kirby poudarja, da ni nobene bližnje grožnje. Foto: Reuters
Tiskovni predstavnik Sveta za državno varnost John Kirby poudarja, da ni nobene bližnje grožnje. Foto: Reuters

Poročanje vodilnim kongresnikom ZDA o grožnji, ki ni takojšnja, je bilo predvideno že več dni, vendar pa je republikanski predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti Mike Turner v sredo javno zahteval od predsednika Joeja Bidna, naj s podatkov umakne oznako zaupno, in tako ustvaril nekaj preplaha.

Analitiki v ZDA menijo, da je podpornik nadaljevanja ameriške pomoči Ukrajini s tem skušal omahljive kolege prepričati o ukrepanju, vendar pa so se ti po odločitvi predsednika predstavniškega doma Mika Johnsona pred potrditvijo pomoči podali na praznični dopust. V ZDA namreč v ponedeljek praznujejo dan predsednika.

"Ni nobene bližnje grožnje"

Tiskovni predstavnik Sveta za državno varnost John Kirby je medtem v četrtek novinarjem povedal, da je zadeva povezana s protisatelitskimi zmogljivostmi, ki jih razvija Rusija. Zagotovil je, da ne gre za delujoče ali že nameščene zmogljivosti, drugih podrobnosti pa ni razkril.

"Čeprav je ruski razvoj takih zmogljivosti skrb vzbujajoč, ni nobene bližnje grožnje. Ne govorimo o orožju, ki bi lahko napadlo ljudi ali povzročilo fizično uničenje na Zemlji," je dejal Kirby. Izrazil je tudi skrb zaradi javnega razkrivanja določenih informacij in posredno kritiziral Turnerja, da je ustvaril medijski vihar.

Domnevno orožje bi po Kirbyjevih besedah lahko predstavljalo nevarnost za astronavte v nizki orbiti, prizadelo pa bi lahko ključne vojaške in civilne satelite.

Ameriška televizija ABC navaja dva neimenovana uradnika ameriške vlade, ki sta razložila, da gre za zmogljivost z jedrskim orožjem. Analitiki sicer menijo, da je verjetneje, da gre za napravo na jedrski pogon, ki lahko onemogoči ali uniči elektroniko v satelitih, kot pa za eksplozivno jedrsko orožje.

Kremelj trditve označil za zlonamerne izmišljotine

V Kremlju so medtem zavrnili trditve o ruskih grožnjah iz vesolja, češ da gre za zlonamerne izmišljotine in za poskus Bele hiše, da bi prepričali ameriške kongresnike, naj vendarle odobrijo več sredstev za boj Ukrajine proti Rusiji.