Sprejem zakona je pomembna zmaga za demokrate. Foto: Reuters
Sprejem zakona je pomembna zmaga za demokrate. Foto: Reuters

Ključni 51. glas je prispevala ameriška podpredsednica Kamala Harris. Zdaj mora o svežnju glasovati še predstavniški dom, kjer imajo demokrati večino, potem pa ga bo podpisal še Biden.

Med drugim sveženj predvideva največje okoljske naložbe v ZDA doslej, v višini 369 milijard dolarjev, s katerimi naj bi zagotovili 40-odstotno zmanjšanje toplogrednih plinov do leta 2030. Sveženj predvideva tudi znižanje stroškov nekaterih zdravil in nov 15-odstotni minimalni davek za podjetja.

Demokrati so se za sprejem svežnja zahtevno pogajali tudi znotraj stranke. Kot poroča BBC, je rezultat napornih pogajanj precej manj obsežen sveženj, ko so demokrati upali lani, da bo sprejet.

Sprejem svežnja je pomembna zmaga Bidnove administracije pred jesenskimi vmesnimi volitvami, poroča BBC.

"Po več kot letu dni trdega dela senat piše zgodovino," je bil po sprejemu zadovoljen vodja demokratske večine v senatu Chuck Schumer. "Američani, ki ste izgubili zaupanje, da lahko kongres sprejme velike stvari, to je za vas."

Kot poroča BBC, je imel demokratski senator s Havajev Brian Schatz solze v očeh, ko je zapuščal dvorano po glasovanju. "Zdaj lahko pogledam svojemu otroku v oči in mu rečem, da resnično počnemo nekaj glede okolja," je njegove besede povzel New York Times.

Nekateri republikanci so dejali, da bodo skušali preprečiti sprejem zakona, ki vključuje tudi 64 milijard dolarjev za zdravstvo.

Ukrepi za industrijo, ki jih zajema sveženj, so usmerjeni v razvoj čiste energije, za kar bo namenjenih 27 milijard dolarjev. Kot navaja BBC, bi lahko gospodinjstva dobila do 7500 dolarjev davčnih olajšav za nakup električnega vozila in do 4000 dolarjev za nakup rabljenega vozila.

Biden, ki je sveženj označil za zgodovinskega, se je zavezal, da bo ZDA glede okoljskih vprašanj vrnil na mednarodno prizorišče. Lani aprila je napovedal, da bodo ZDA toplogredne izpuste do leta 2030 zmanjšale za najmanj 50 odstotkov, pretekli mesec pa je napovedal 2,2 milijarde dolarjev pomoči za izgradnjo infrastrukture za boj proti ekstremnim vremenskim razmeram in naravnim katastrofam.

ZDA: Senat sprejel 750 milijard dolarjev vreden zakonodajni sveženj