Sestrelitev balona. Foto: Reuters
Sestrelitev balona. Foto: Reuters

Kot so pojasnili, so s tem odgovorili na "nesprejemljivo kršitev" ameriške suverenosti.

"Balon, ki ga je uporabljala Kitajska v poskusu nadziranja strateških lokacij v ZDA, je bil sestreljen nad ameriškimi teritorialnimi vodami," je sporočil ameriški obrambni minister Lloyd Austin, ki je ob tem dodal, da je zeleno luč za sestrelitev prižgal predsednik ZDA Joe Biden.

Biden je ob tem že čestital pilotu, ki je sestrelil balon. Balon je padel v Atlantski ocean okoli deset kilometrov stran od ameriške obale. V akcijo je bilo vpletenih več vojaških letal, streljalo pa je le letalo F-22, ki je izstrelilo le en izstrelek. Predtem je ameriška vlada začasno ustavila vse polete z letališč Wilmington, Myrtle Beach in Charleston, ki ležijo v Južni Karolini.

Balon je v ameriški prostor prvič vstopil 28. januarja, se tri dni pozneje premaknil nad Kanado, 31. januarja pa se znova pojavil nad ZDA.

Biden: "Poskrbeli bomo za balon"

Biden je sicer že pred tem dejal, da bodo ZDA "poskrbele" za kitajski balon, ki je vstopil v ameriški zračni prostor.

"Za to bomo poskrbeli," je dejal Biden, ko so ga prosili, naj komentira incident z balonom, ki je znova ohladil odnose med Washingtonom in Pekingom ter povzročil preložitev načrtovanega obiska ameriškega zunanjega ministra Antonyja Blinkna na Kitajskem. Blinken je dejanje Pekinga označil za neodgovorno in nesprejemljivo.

Medtem ko je Washington balon označil za vohunski, v Pekingu trdijo, da gre za civilni balon za meteorološke raziskave, ki je zaradi vetra zašel s poti.

V telefonskem pogovoru s kitajskim zunanjim ministrom Činom Gangom je Blinken dejal, da je pojav balona v zračnem prostoru ZDA očitna kršitev suverenosti ZDA in jasna kršitev mednarodnega prava.

Dejal je, da svet pričakuje, da bodo ZDA in Kitajska odgovorno upravljale svoje odnose. "ZDA to počnejo in pričakujejo enako od Kitajske," je dodal ameriški minister.

ZDA sestrelile kitajski »vohunski« balon

Obisku Pekinga, ki bi bil prvi obisk zunanjega ministra ZDA na Kitajskem po letu 2018, se Blinken ni odpovedal, vendar ga bo opravil, ko bodo razmere to dopuščale. Zaradi dejanj Kitajske zdaj ni mogoče opraviti vsebinske razprave, je dejal.

"ZDA bodo še naprej ohranjale odprte komunikacijske kanale s Kitajsko, tudi za obravnavo tega trenutnega incidenta," je povedal Blinken in dodal, da je prednostna naloga odstraniti balon iz ameriškega zračnega prostora.

Balon je bil velik kot trije avtobusi. Foto: Reuters
Balon je bil velik kot trije avtobusi. Foto: Reuters

Peking trdi: Balon je namenjen meteorološkim raziskavam

Kitajska je medtem izrazila obžalovanje in krivdo zvalila na vetrove, ki so premaknili balon nad ozemlje ZDA. Kitajsko zunanje ministrstvo je zatrdilo, da gre za civilno zračno plovilo, namenjeno meteorološkim raziskavam.

Danes je Peking obtožil ameriške medije in politike, da so domneve ameriškega obrambnega ministrstva, da je Kitajska poslala vohunski balon nad severozahod ZDA, izkoristili za napade na Peking.

V odzivu je kitajsko zunanje ministrstvo v današnji izjavi poudarilo, da "Kitajska ni nikoli kršila suverenosti ozemlja ali zračnega prostora nobene države" in da so "nekateri politiki in mediji v ZDA incident z balonom uporabili in izkoristili kot izgovor za napade in blatenje Kitajske".

Po mnenju kitajskega ministrstva je ohranjanje komunikacijskih kanalov na vseh ravneh pomembno, "zlasti za mirno in zanesljivo reševanje nekaterih nepričakovanih situacij".

V zvezi z Blinknovim obiskom pa so dodali, da "dejansko ne Kitajska niti ZDA uradno niso napovedale nobenega obiska", čeprav so v ZDA obsežno poročali o njem.