Sodniki so s 6 glasovi za in 3 proti potrdili zaščito istospolnih in transspolnih oseb v skladu z zakonom o državljanskih pravicah iz leta 1964, ki prepoveduje diskriminacijo na delovnem mestu zaradi spola, rase, barve kože, izvora in vere. Zvezni zakon, ki prepoveduje diskriminacijo na podlagi spola, bi morali razumeti tako, da vključuje tudi spolno usmerjenost in identiteto spola, je odločilo sodišče.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zagovorniki delodajalcev so trdili, da avtorji zakona iz leta 1964 niso imeli v mislih, da bi se zakon v členu, ki se nanaša na spol, uporabljal (tudi) v primerih, povezanih s spolno usmerjenostjo. Takšno videnje je podprla tudi Bela hiša.

A sodnik Neil Gorsuch, ki ga je za sodnika predlagal Donald Trump, je dejal, da bi ukrepanje proti zaposlenemu na podlagi tega nujno upoštevalo tudi spol. "Delodajalec, ki odpusti posameznika, ker je istospolno usmerjen ali je transspolna oseba, ga odpusti zaradi dejstva, ki ga v primeru druge osebe sploh ne bi upoštevali."

"To je zmaga za vse Američane."

"Nobena transspolna oseba ali lezbijka ali homoseksualec ne sme biti diskriminiran zaradi spolne usmerjenosti, to je nespremenljiv zakon v tej državi," je dejala Vandy Beth Glenn, ki so jo odpustili leta 2007, potem ko je postalo znano, da je transseksualka. "To je zmaga za vse Američane."

Kot Reuters navaja podatke trusta Movement Advancement Project, polovica skupnosti LGBT+ v ZDA živi v zveznih državah, kjer nimajo eksplicitno zagotovljene zaščite na delovnem mestu. To pomeni, da so lahko odpuščeni ali pa žrtve nadlegovanja zaradi svoje spolne usmerjenosti.