Glavni svetovalec Bele hiše v boju proti novemu koronavirusu Anthony Fauci je kritičen do medijev, ki objavljajo neresnične informacije glede cepiv. Foto: Reuters
Glavni svetovalec Bele hiše v boju proti novemu koronavirusu Anthony Fauci je kritičen do medijev, ki objavljajo neresnične informacije glede cepiv. Foto: Reuters

Anthony Fauci je v soboto odgovarjal na vprašanje televizije CNN, ali bi lahko izkoreninili črne koze in otroško paralizo, če bi televizija Fox News večer za večerom ljudi opozarjali pred cepljenjem.

Omenjena televizija je dolgo podpirala nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, v zadnjem času pa objavlja vse več prispevkov, v katerih sodelujejo ljudje, ki so skeptični do cepljenja proti covidu-19.

V ZDA se je po začetnem zagonu cepljenje upočasnilo, se pa na območjih, kjer je precepljenost nizka, število okuženih zaradi nove, hitro nalezljive različice delta povečuje.

Cilj ameriškega predsednika Joeja Bidna, da bi do praznika 4. julija cepili 70 odstotkov ljudi, ni bil dosežen.

EU po številu cepljenih z enim odmerkom prehitel ZDA

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je v EU-ju cepljen večji delež prebivalstva. "Obljubili smo in obljubo izpolnili. Ta teden je EU zavzel prvo mesto na svetu glede na število cepljenih z enim odmerkom," je v soboto na Twitterju zapisal evropski komisar Thierry Breton.

Po podatkih statistične strani Our World in Data je v Evropi en odmerek cepiva prejelo 55,5 odstotka ljudi, v ZDA pa 55,4 odstotka.

EU je zaradi pomanjkanja cepiv dolgo pri cepljenju zaostajal za ZDA in Združenim kraljestvom, v zadnjih mesecih pa se je cepljenje pospešilo.

Breton, ki je v Evropski komisiji pristojen za sodelovanje s proizvajalci cepiv, je še sporočil, da Unija zdaj izvaža polovico svoje proizvodnje cepiv v več kot sto držav po svetu, kar je dokaz evropske učinkovitosti in solidarnosti.