Policija varuje dom 69-letne podpredsednice v soseski Recoleta v Buenos Airesu, kjer že več dni taborijo tako njeni podporniki kot nasprotniki, prvi v znak protesta proti obtožbam o korupciji proti Kirchnerjevi, drugi pa v njihovo podporo. Foto: Reuters
Policija varuje dom 69-letne podpredsednice v soseski Recoleta v Buenos Airesu, kjer že več dni taborijo tako njeni podporniki kot nasprotniki, prvi v znak protesta proti obtožbam o korupciji proti Kirchnerjevi, drugi pa v njihovo podporo. Foto: Reuters

Iz sveta se vrstijo obsodbe poskusa atentata na argentinsko podpredsednico Cristino Fernández de Kirchner, ki jo je napadalec skušal ustreliti v bližini njenega doma v prestolnici Buenos Aires. Napad je obsodil papež Frančišek, ki je po rodu Argentinec, pa tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres in ameriški državni sekretar Antony Blinken.

69-letna de Kirchner je med poskusom atentata pred svojim domom pozdravljala svoje podpornike. Posnetki na družbenih omrežjih kažejo moškega, ki le nekaj deset centimetrov od podpredsednice meri s pištolo v njeno glavo in poskuša ustreliti. Podpredsednica se skloni, streli pa niso odjeknili. V drugem posnetku je videti množico, ki naj bi skušala podpredsednico zaščititi pred moškim s pištolo, poroča BBC.

Poskus atentata v Argentini

Policija je pridržala 35-letnika, zdaj pa poskuša ugotoviti nagib za dejanje. Kot so sporočili, so po pridržanju osumljenca nekaj metrov stran našli pištolo.

"Cristina ostaja živa, ker pištola, v kateri je bilo pet nabojev, iz razloga, ki še ni tehnično potrjen, nabojev ni izstrelila," je incident pojasnil argentinski predsednik Alberto Fernández. Po njegovih besedah je bil poskus atentata eden "najresnejših" incidentov v državi po obnovitvi demokracije leta 1983. Petek pa je razglasil za državni praznik, da bi lahko prebivalci "izrazili podporo življenju, demokraciji in solidarnosti s podpredsednico".

Obtožena goljufij

Proti Fernández de Kirchner poteka sojenje o korupciji, podpredsednica pa se je v času napada ravno vračala s sodišča. Obtožena je ogoljufanja države in goljufivega podeljevanja pogodb za javna dela v Patagoniji v času, ko je bila predsednica, to je med letoma 2007 in 2015.

V primeru obsodbe ji grozi 12 let zapora in dosmrtna prepoved opravljanja političnih funkcij, a podpredsednica je tudi predsednica senata in kot taka uživa parlamentarno imuniteto. Zato tudi v primeru obsodbe ne bi bila zaprta, razen če bi njeno obsodbo ratificiralo vrhovno sodišče ali če bi na naslednjih volitvah v senat konec leta 2023 izgubila svoj sedež.

Iz sveta se vrstijo obsodbe napada

Guterres je obsodil nasilje ter izrazil solidarnost z argentinsko podpredsednico, argentinsko vlado in njenimi prebivalci. Antony Blinken je na Twitterju zapisal, da "ZDA ostro obsojajo poskus atentata na podpredsednico" in dodal, da podpirajo "argentinsko vlado in ljudi, ki zavračajo nasilje in sovraštvo."

Podporo Fernández de Kirchner so med drugim izrazili voditelji Čila, Mehike, Bolivije in Ekvadorja, poskus atentata pa sta obsodila tudi brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je leta 2018 prav tako preživel poskus atentata, ter kandidat za brazilskega predsednika Lula da Silva.