Supun Thilina Kellapatha (desno) s svojo družino (fotografija je nastala leta 2017). Foto: AP
Supun Thilina Kellapatha (desno) s svojo družino (fotografija je nastala leta 2017). Foto: AP

Štiričlanska družina je v torek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pristala v Torontu in naj bi živela v Montrealu. Da je četverica Supun Thilina Kelapata, njegova soproga Nadika Dilrukši Nonis ter njuna otroka Sethumdi in Dinath, končno na varnem, je sporočila neprofitna organizacija For the Refugees (Za begunce).

Snowdnu pomagali leta 2013

Omenjena družina je bila del skupine sedmih beguncev iz Šrilanke in Filipinov, ki so kot prosilci za azil živeli v Hongkongu in so kljub veliki revščini pomagali, potem ko se je Snowden zaradi svojih razkritij leta 2013 znašel v težavah.

Snowden je bil v začetku meseca v Moskvi gost konference Novo znanje. Foto: Reuters
Snowden je bil v začetku meseca v Moskvi gost konference Novo znanje. Foto: Reuters

Filipinka Vanessa Rodel in njena hčerka Keana sta azil v Kanadi dobili že leta 2019, prav tako s pomočjo skupine For the Refugees. Ta je pomagala oblasti v Kanadi prepričati, da jim v njihovih domovinah in v Hongkongu zaradi pomoči Snowdnu grozi pregon. Kellapathejevi družini je sicer grozil izgon spet v domovino, potem ko so njihove prošnje za azil v Hongkongu zavrnili. Kot je povedal pred vkrcanjem na letalo v Hongkongu, je neskončno vesel, da odhajajo v Kanado. "Imamo novo življenje, najina otroka imata zdaj prihodnost. Tako zelo smo hvaležni," je dejal po poročanju AFP.

Snowden: Najboljša novica po dolgem času

Novico o prihodu družine v Kanado je z navdušenjem pozdravil Snowden: "To je najboljša novica, ki sem jo dobil po dolgem, dolgem času. Zdaj moramo domov pripeljati samo še enega, preden lahko rečemo, da smo končali," je zapisal na Twitterju. Sedmi član skupine, šrilanški vojni dezerter Adžit Pušpakumara, za zdaj ostaja v Hongkongu, kjer pa naj bi bil v nevarnosti, zato skušajo tudi njemu čim prej priskrbeti azil v Kanadi.

Snowden, nekdanji sodelavec NSA, je pobegnil iz ZDA, potem ko je leta 2013 novinarjem predal zaupne dokumente, ki jih je pobral s strežnika agencije. Razkril je, kako ZDA množično zbirajo osebne podatke in vohunijo za milijoni civilistov po vsem svetu. Ker mu je v ZDA zaradi izdaje državnih skrivnosti grozil in mu še vedno grozi zapor, je pobegnil v Rusijo, ki mu je podelila azil. A še pred prihodom v Rusijo je bil nekaj časa v Hongkongu. Tam mu je na pomoč priskočila skupina beguncev in mu kakšna dva tedna nudila zatočišče v svojih malih stanovanjih. Njihova vloga je prišla na dan šele leta 2016 s filmom Oliverja Stona.