Foto: Reuters
Foto: Reuters

Posebni tožilec Robert Hur je v poročilu o preiskavi zaupnih dokumentov, ki jih je Biden odnesel iz Bele hiše po mandatu podpredsednika, ugotovil, da je Biden nekaj dokumentov zadržal in razkril, a pregona ne priporoča. Razlog? 81-letni Biden naj bi bil v preprosto preslabem mentalnem stanju za pregon.

Sorodna novica Posebni tožilec ugotovil, da je Biden namerno zadržal in razkril zaupne dokumente, a pregona ne bo

Kot navaja v četrtek objavljeno poročilo, je bil predsednikov spomin med preiskovalnim zaslišanjem "precej omejen". Hur je z Bidnom v okviru preiskave 8. in 9. oktobra govoril pet ur. Predsednik naj se ne bi spomnil, kdaj je umrl njegov sin Beau Biden, niti tega, kdaj natančno je bil podpredsednik ZDA.

Hur naj bi se odrekel obtožnici tudi zato, ker je menil, da nobena porota ne bi obsodila starejšega moškega, ki se ne spomni več takih enostavnih stvari.

"Gospod Biden bi se poroti verjetno zdel kot simpatičen, dobronameren starejši gospod slabega spomina," je zapisal Hur.

Bela hiša in Biden sta navedbe ostro zavrnila, republikanci pa so takoj pograbili navedbe sebi v prid.

Biden vztraja, da je primeren za drugi mandat. Foto: Reuters
Biden vztraja, da je primeren za drugi mandat. Foto: Reuters

Predsedniku v obrambo

"Razume. Razume, kako ljudje gledajo nanj. Razume, kaj ljudje vidijo in kaj se piše o njem. Ampak obstajajo še druge stvari, ki jih je dobro vedeti," je dejala predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre in poudarila navedbe, da je nekdanji republikanski predsednik predstavniškega doma Kevin McCarthy Bidna smatral za ostrega pogajalca.

Na nenavadno dolgi tiskovni konferenci se je Jean-Pierre pridružila vrsta drugih predstavnikov Bidnove administracije, ki so v en glas branili predsednika, njegov rezime in njegovo spopadanje s številnimi krizami – tako doma kot v tujini.

Predstavnik Bele hiše Ian Sams je tako dejal, da kategorično zavrača Hurov opis Bidnovih sposobnosti. "Oporekam oznakam v poročilu glede njegovega spomina, ker nikakor niso točne," je dejal po poročanju Guardiana.

Oglasilo se je tudi več demokratov, ki so hiteli primerjati Bidnove težave s tistimi njegovega najtesnejšega tekmeca Donalda Trumpa. Za razliko od Bidna so proti Trumpu zaradi malomarnega ravnanja z zaupnimi dokumenti vložili obtožnico, a je Hur kot eno bistvenih razlik med primeroma v poročilu navedel, da je Biden sodeloval v preiskavi, Trump pa ne.

Trump se sicer spopada še z vrsto drugih pravnih težav, a to ne ovira njegovih privržencev in republikancev, da ne bi naglo izkoristili Hurovega poročila kot dokaz, da Biden ni primeren za drugi mandat v Beli hiši.

"Trudi se po najboljših močeh – in njegove najboljše moči me začenjajo skrbeti," je za BBC povedal zmerni republikanski senator Thom Tillis iz Severne Karoline. "Ne zanima me, ali si star 78 ali 178 let, če boš voditelj svobodnega sveta, moraš biti 100-odsotno pripravljen na svojo vlogo."

Trump je prepričan o svoji zmagi. Foto: Reuters
Trump je prepričan o svoji zmagi. Foto: Reuters

Bidnova starost vse večji pomislek

A demokrati so udarili nazaj. Podpredsednica Kamala Harris je obsodila Hurove opazke glede Bidnove starosti in spomina kot “nepotrebne, netočne in neprimerne” ter poudarila, da je bil pogovor s predsednikom opravljen v “intenzivnem" obdobju po napadu Hamasa v Izraelu 7. oktobra.

“Način, na katerega je prikazano vedenje predsednika v tem poročilu, ne bi mogel biti bolj zgrešen. Očitno gre za politično motivirano in nepotrebno poročilo,” je bila ostra.

Demokratski senator iz Pensilvanije John Fetterman je medtem dejal, da je Biden še vedno primeren za mesto predsednika in kritiziral Hura, češ da ga je skušal očrniti. “Predsednik je bil zelo jasen, da ima absolutno popoln nadzor nad stvarmi.”

Demokratska senatorka iz Wisconsina Tammy Baldwin pa: “Predsednika sodim po opravljenem delu in po tem, na kateri strani stoji." Ob tem je poudarila Bidnovo uspešno statistiko pri ustvarjanju novih dobro plačanih delovnih mest, obnove infrastrukture in znižanja cen zdravil na recept.

Demokratski kongresnik iz Wisconsina Mark Pocan pa je dejal, da je Biden “opravil stvari za ameriško ljudstvo", medtem ko Trump “izkorišča sovraštvo, da bi skušal zasejati največji razdor v tem narodu do zdaj”.

Čisto vsi demokrati sicer niso tako enotni, še posebej, ker ankete kažejo, da mnogi Američani, vključno z demokrati, vidijo Bidnovo starost kot globoko skrb vzbujajočo. "Sem Bidnov podpornik in sem včeraj spal kot dojenček – vsake dve uri sem se zbujal in jokal in pomočil posteljo. To je katastrofa za demokrate," je povedal Paul Begala, nekdanji svetovalec Billa Clintona, zdaj pa CNN-ov komentator.