Eksplozije so se zgodile septembra lani. Foto: EPA
Eksplozije so se zgodile septembra lani. Foto: EPA

Hersh piše, da so ameriški potapljači lani junija pod krinko Natovih vaj v Baltiku na cevi plinovodov nastavili eksploziv, ki so ga nato tri mesece pozneje s pomočjo Norveške na daljavo razstrelili. Novinar se pri tem sklicuje na vir, ki naj bi bil neposredno seznanjen z načrtovanjem te operacije.

Kot poroča Hersh, je v Washingtonu v varnostnih krogih več kot devet mesecev potekala strogo tajna razprava o tem, kako izvesti napad na plinovoda, in ne, ali ga sploh izvesti.

Načrtovanje te akcije naj bi se torej začelo že konec leta 2021, več mesecev pred ruskim napadom na Ukrajino, Bidnova administracija pa se je po Hershevih besedah na vso moč trudila, da se zanj ne izve.

ZDA so se namreč bale, da bosta plinovoda Rusiji služila kot prepotreben vir dohodkov in da bosta Nemčija in preostanek zahodne Evrope postala odvisna od poceni ruskega plina, obenem pa bi se zmanjšala odvisnost Evrope od ZDA.

Nekaj tednov pred napadom Rusije na Ukrajino je Biden javno napovedal, da se bo projekt Severni tok 2 "tako ali drugače" ustavil, če se bo napad res zgodil.

ZDA so akcijo nastavljanja eksplozivov na cevi v morju izvedle s pomočjo Norveške, piše Hersh.

Washington: To je popolna laž

Bela hiša je medtem poročanje zavrnila in ga označila za "popolnoma lažno in povsem izmišljeno". Enako so se na poročanje odzvali v ameriški obveščevalni službi Cia, ki je bila glede na Hershev zapis ključna pri izvedbi operacije, in ameriškem zunanjem ministrstvu.

Eksploziji sta se zgodili v izključnih gospodarskih območjih Švedske in Danske, ki sta obe ugotovili, da so bile eksplozije na plinovodih namerno sprožene, nista pa sporočili, kdo bi bil lahko odgovoren zanje.

Takrat so ZDA in Nato eksplozije označili za "dejanje sabotaže", Rusija pa je zanje obtožila Zahod, pri tem pa nobena stran ni predstavila dokazov.

V sredo je rusko zunanje ministrstvo sporočilo, da morajo ZDA pojasniti svojo vlogo v eksplozijah.

Plinovod Severni tok 2 je bil končan septembra leta 2021, a ni nikoli začel obratovati, saj Nemčija za to ni izdala dovoljenja, za kar se je odločila le nekaj dni pred napadom Rusije na Ukrajino.

Seymour Hersh je nekdanji novinar časnikov New York Times in New Yorker. Osvojil je več nagrad za svoje novinarsko delo, tudi za poročanje o vietnamski vojni in zlorabah in mučenjih iraških zapornikov v iraškem zaporu Abu Graib leta 2004.