Epidemija je bila razglašena 12. marca lani. Foto: Reuters
Epidemija je bila razglašena 12. marca lani. Foto: Reuters

Raziskava še ni končana, glede njenih izsledkov pa določeni strokovnjaki ostajajo zadržani, vendar ameriške zvezne zdravstvene oblasti dopuščajo možnost, da so se prve okužbe v ZDA pojavile kot zelo redki posamični primeri, še preden se je svet zavedal izbruha virusa na Kitajskem.

Center za preprečevanje bolezni (CDC) je že pred časom objavil izsledke analize 7000 vzorcev krvi, ki jo je Rdeči križ zbiral na krvodajalski akciji. Nekateri vzorci so pokazali prisotnost protiteles na novi koronavirus, kar pomeni, da bi se lahko okužbe v ZDA pojavile že decembra 2019.

Nova raziskava s podobnimi izsledki

Novejšo raziskavo pa je izvedel ameriški Nacionalni inštitut za zdravje (NIH), ki je analiziral 24.000 vzorcev krvi po vsej državi, odvzetih v prvih treh mesecih leta 2020, kot del dolgoročne zdravstvene študije Mi vsi, v kateri bo sodelovalo milijon Američanov, poroča AP.

Tako kot raziskava CDC-ja so tudi raziskovalci študije Mi vsi analizirali prisotnost protiteles na covid-19 v krvi in ugotovili, da je bila njihova prisotnost potrjena najmanj dva tedna pred prvo uradno potrditvijo okužbe z novim koronavirusom. Sedem udeležencev raziskave – trije iz Illinoisa in po eden iz Massachusettsa, Misisipija, Pensilvanije in Wisconsina – so bili okuženi z novim koronavirusom veliko pred uradnimi potrditvami prvih okužb v teh ameriških zveznih državah.

Okuženi v Illinoisu je imel protitelesa na novi koronavirus že na božič, je pojasnila Keri Althoffi, glavna avtorica raziskave in profesorica na Univerzi Johnsa Hopkinsa Bloomberga.

Tako raziskovalci s CDC-ja kot NIH-ja so uporabili več različnih tipov testiranj, da bi zmanjšali možnost napačnih ugotovitev, vendar pa nekateri strokovnjaki še vedno dopuščajo možnost, da so se posamezniki okužili s koronavirusom, vendar ne z različico, ki je sprožila svetovno pandemijo.

Kitajski strokovnjaki pozivajo ZDA k preiskavi izvora virusa

V skupni študiji Kitajske in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), objavljene marca letos, je bil sklep, da bi novi koronavirus lahko vzniknil v naravi in se prenesel na človeka. Vendar pa uradni Peking vztraja, da je bil covid-19 v državo prinesen z zmrznjeno hrano, številni svetovni politiki, tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, pa se nagibajo k možnosti, da je virus ušel iz laboratorija v Vuhanu na Kitajskem.

Glavni kitajski epidemiolog Zeng Guang je tako žogico vrnil ZDA, češ da so začele ljudi testirati zelo pozno ob izbruhu epidemije ter da je v ZDA veliko laboratorijev. "Vse, kar je povezano z bioorožjem neke države, bi moralo biti predmet nadzora," je dejal.

Ob objavi ameriške raziskave je predstavnik za medije kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian dejal, da je zdaj "očitno", da ima covid-19 "več izvorov" in da bi morale države sodelovati z WHO-jem.