Joe Biden. Foto: EPA
Joe Biden. Foto: EPA

Biden je ponovil, da si ZDA prizadevajo le za tekmovanje s Kitajsko, ne pa spopada.

Zunanji minister ZDA Antony Blinken, ki je v sredo v Washingtonu sprejel generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga, je medtem dejal, da ZDA z zavezniškimi državami že delijo informacije, ki so jih dobile s sestreljenih ostankov kitajskega balona.

"To delamo zato, ker ZDA niso edina tarča tega kitajskega programa, ki je kršil suverenost držav na petih celinah," je dejal Blinken.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je kitajski balon opisala kot del večje flote podobnih balonov, ki so jih v zadnjih letih opazili na nebu po vsem svetu.

Američani so balon sestrelili v soboto nad Atlantikom pri Južni Karolini, Kitajska pa vztraja, da je šlo za civilni meteorološki balon, ki je zaradi višje sile skrenil s poti.

Stoltenberg je medtem na skupni novinarski konferenci z Blinknom dejal, da ni nobene potrebe, da bi se države posebej zavarovale pred takšnimi baloni. "Gre za potrditev kitajskega vedenja, ki smo ga že videli. Kitajska je v zadnjih letih veliko vlagala v nove vojaške zmogljivosti. To vidimo tudi v Evropi. Uporabljajo satelite, računalnike, pa tudi balone. Moramo biti le bolj pozorni," je dejal.

Peking Washington obtožuje neodgovorne retorike. Foto: AP
Peking Washington obtožuje neodgovorne retorike. Foto: AP

Stoltenberg je obisk v Washingtonu izkoristil tudi za to, da Pekingu pošlje sporočilo, da se lahko to, kar se danes dogaja v Evropi, ponovi tudi v Aziji. S tem je namignil na vojno v Ukrajini, ki bi se lahko v Aziji ponovila s kitajskim napadom na Tajvan.

Biden je že v torkovem govoru o stanju v državi v kongresu omenjal kitajskega predsednika Ši Džinpinga, ko je govoril, da so v zadnjih dveh letih demokratične države spet v vzponu, avtokracije pa v zatonu. Dejal je, da ne pozna svetovnega voditelja, ki bi zamenjal svoj položaj s Šijem.

V sredo je nato dodal, da se Ši po njegovem spoprijema z velikimi težavami, med drugim s krhkim gospodarskim položajem. "Ta človek ima izjemne težave," je dejal Biden in pojasnil, da se Kitajska ne more preveč odkrito soočati z ZDA, ker ne sme izgubiti svoje mednarodne trgovine.

"Vsi so pričakovali, da bo Kitajska popolnoma podprla Rusijo pri napadu na Ukrajino, vendar pa tega ni storila. Poleti sem poklical Šija in mu dejal, da to ni grožnja, ampak le opazka – naj si pogleda, kaj se dogaja z Rusijo," je dejal Biden in dodal, da kitajsko gospodarstvo trenutno ne deluje najbolje in zaradi tega nima manevrskega prostora za spopad z zahodnimi državami.

Biden je Šija opozoril, da je Rusijo od začetka invazije zapustilo 600 ameriških družb. "Spomnil sem ga, da mi je povedal, da potrebuje odnose z ZDA in Evropo zato da bodo vlagali v Kitajsko. Nato sem ga opozoril, da vlaganj ne bo, če se bo Kitajska vedla tako kot Rusija," je še dejal predsednik ZDA.

Peking obsoja Bidna

Peking je medtem ostro obsodil izjave ameriškega predsednika. Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning je opozorila, da so zelo nezadovoljni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Tovrstna retorika ZDA je skrajno neodgovorna in v nasprotju z osnovnim diplomatskim bontonom," je dodala.

S kitajskega obrambnega ministrstva so sporočili, da je Kitajska zavrnila predlog telefonskega pogovora z ZDA, saj naj ta država ne bi vzpostavila "primernega ozračja" za pogovor. Ministrstvo trdi, da je ameriška sestrelitev kitajskega, kot trdi Peking, civilnega brezpilotnega plovila hujša kršitev mednarodne prakse.