Predsednik ZDA Joe Biden. Foto: Reuters
Predsednik ZDA Joe Biden. Foto: Reuters

Ukaz ščiti pred izgonom priseljence, ki so v državo prišli na nedovoljen način in so poročeni z ameriškim državljanom ali državljanko ter so v ZDA neprekinjeno že najmanj deset let. Ukrep bo tem ljudem tudi omogočil zaposlovanje na zakonit način.

Bidnov ukrep zakonskim partnerjem državljanov omogoča, da zaprosijo za dovoljenje za delo in bivanje, ki bo v primeru odobritve veljalo le tri leta. Bela hiša navaja, da so bili ljudje, ki jih je Biden zaščitil, v ZDA povprečno že 23 let. Večina jih je bila rojena v Mehiki.

Gre za najpomembnejši ukrep v korist priseljencem brez ustreznih dovoljenj, odkar je predsednik ZDA Barack Obama leta 2012 zaščitil pred izgonom iz države nezakonite priseljence, ki so prišli v ZDA kot mladoletne osebe. Obamov ukrep je pokril okrog 530.000 ljudi. Pod Obamo je bilo sicer iz ZDA izgnanih več nezakonitih priseljencev kot pod vsemi ameriškimi predsedniki v 20. stoletju skupaj.

Biden je ukrep sprejel, čeprav večina Američanov pred novembrskimi volitvami ne podpira njegove politike na tem področju, poroča ameriška televizija CNN.

"Lahko obenem zavarujemo mejo in zagotovimo zakonito pot do državljanstva, vendar moramo priznati, da sta dobra volja in potrpežljivost Američanov zaradi strahu okrog meje na preizkušnji," je ob najavi ukrepa v Beli hiši dejal Biden.

Biden je pred kratkim zaprl mejo za iskalce zatočišča v ZDA z izjemami, ker se je število nezakonitih prehodov meje povečalo čez določeno mejo.

Trumpova kampanja govori o "migrantskem kriminalu"

Republikanci Bidnovi politiki glede priseljevanja nasprotujejo s trditvami, da mu gre za povečevanje volilne baze, čeprav pa ne tisti, ki jih je zaščitil Obama in ne tokratni, ki jih je zaščitil Biden, ne bodo dobili volilne pravice.

"Bidnu je pomembna le oblast in zato daje množično amnestijo ter državljanstvo več sto tisoč ilegalcem, za katere ve, da bodo na koncu glasovali zanj in za demokratsko stranko odprtih meja. Njegov načrt množične amnestije bo nedvomno povzročil še večji porast migrantskega kriminala, davkoplačevalce pa bo stal milijone dolarjev," med drugim piše v odzivu predsedniške kampanje Donalda Trumpa.

Biden je z izvršnim ukazom zaščitil 500 tisoč nezakonito priseljenih zakoncev ameriških državljanov