Ukrajinska je v zadnjih mesecih utrjevala položaje na več kot tisoč kilometrov dolgi frontni liniji. Foto: Reuters
Ukrajinska je v zadnjih mesecih utrjevala položaje na več kot tisoč kilometrov dolgi frontni liniji. Foto: Reuters

Biden je po kongresni potrditvi svežnja pomoči za Ukrajino, Izrael in Tajvan v televizijskem nagovoru narodu dejal, da bodo ZDA pomoč Ukrajini v orožju začele pošiljati v prihodnjih urah, prav tako tudi dodatno pomoč Palestincem v Gazi. Biden je pred nagovorom podpisal zakon o 95 milijardah dolarjev izredne pomoči tujini po tem, ko je predloge v soboto potrdil predstavniški dom kongresa, v torek zvečer pa še senat.

"S tem bo Amerika postala varnejša. Svet bo varnejši," je dejal Biden o zakonu, ki ga je opredelil kot naložbo v varnost ZDA.

Državljane je spomnil, da vojaška pomoč Ukrajini podpira domačo oborožitveno industrijo in delovna mesta, saj Kijevu pošiljajo opremo iz obstoječih zalog, ki jih potem takoj nadomestijo.

"Nekje sem videl, kako so ukrajinski vojaki na fronti ploskali med neposrednim prenosom glasovanja v predstavniškem domu," je dejal Biden ob poudarjanju, kako pomembna je ta pomoč. "Zgodovina si bo zapomnila ta trenutek," je dejal in med pohvalo kongresnih voditeljev obeh strank dodal, da so dokazali, da lahko stopijo skupaj, ko je to potrebno. "Če Putin napade katero od zaveznic v Natu, ne bomo imeli druge izbire kot posredovati," je dejal.

Ameriški State Department je kmalu po Bidnovem nagovoru sporočil, da Ukrajini nemudoma pošiljajo sveženj obrambne pomoči v vrednosti milijarde dolarjev. "Ta paket vključuje nujne zmogljivosti vključno z raketami za zračno obrambo, strelivo za sisteme himars, topniške granate, oklepna vozila, natančno zračno strelivo, protioklepno orožje in osebno orožje, opremo in rezervne dele."

"Danes pošiljamo mogočno sporočilo o moči ameriškega vodstva med podporo ukrajinskega boja proti ruski agresiji. ZDA bodo še naprej sodelovale s koalicijo več kot 50 držav za ključno podporo ukrajinskim silam," je v imenu državnega sekretarja Antonyja Blinkna sporočil State Department.

Ukrajinski predsednik se je Bidnu zahvalil za podporo. "Ne glede na to, kaj kdo pravi, dobivamo potrebno podporo - potrebujemo jo, da še naprej varujemo življenja pred ruskimi napadi," je zapisal na družbenih omrežjih. "Storili bomo vse, da nadomestimo šest mesecev, ki so minili v razpravah in dvomih," je dodal.

V pričakovanju morebitne velike ruske ofenzive

Ukrajinske sile se že več mesecev soočajo Ukrajina s pomanjkanjem artilerijskih granat, kar na bojišču izkoriščajo številčnejše in bolje opremljene ruske sile, ki počasi napredujejo na vzhodu države.

Čeprav bo prihod novih zalog streliva in orožja velika spodbuda za ukrajinske sile, pa ni jasno, ali bo to dovolj za preobrat na bojišču, kjer predstavniki oblasti v Kijevu opozarjajo, da bi lahko Rusija poleti ali že konec maja sprožila veliko ofenzivo.

"Zahvaljujem se vsem Američanom v obrambni industriji, vsaki državi, ki proizvaja orožje, ki zdaj res ščiti demokracijo in naš način življenja," je dejal Zelenski in pojasnil, da je Kijev tesno sodeloval z ameriškimi predstavniki pri pripravi naslednjega milijardo dolarjev vrednega svežnja pomoči, ki vsebuje "točno tisto orožje, ki ga naši vojaki potrebujejo".

Pri tem je Zelenski posebej omenil taktične raketne sisteme (ATACMS), topništvo, protitankovsko orožje in topniške raketne sisteme visoke mobilnosti (HIMARS) ter prepotrebno zračno obrambo.

Demokratski in republikanski voditelji v senatu so dejali, da je kongres naredil korak naprej in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in drugim nasprotnikom sporočil, da bo Washington še naprej pokrival Ukrajino in druge tuje partnerje.

Rusija bo razširila "varovalni pas" v Ukrajini

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je izjavil, da bo Rusija še razširila svoj "varovalni pas" v Ukrajini, če bo Kijev od ZDA prejel rakete daljšega dosega ATACM, s katerimi bi Ukrajina lahko napadala globlje v Rusiji.

"Ta zakon o nacionalni varnosti je eden najpomembnejših ukrepov za zaščito ameriške varnosti in varnosti zahodne demokracije, ki jih je kongres sprejel v zelo dolgem času," je na novinarski konferenci po glasovanju dejal vodja demokratske večine Chuck Schumer.

To bi bil lahko zadnji odobreni sveženj ameriške pomoči za Ukrajino do novembrskih volitev.

61 milijard za Ukrajino

Ameriški kongres je v torek pozno zvečer po večmesečnem odlašanju sprejel obsežen sveženj zunanje pomoči, s čimer je odprl pot milijardam dolarjev sredstev za Ukrajino v času, ko ruske sile napredujejo in v Kijevu primanjkuje vojaških zalog.

Senat je z 79 glasovi za in 18 proti potrdil štiri zakone, ki jih je v soboto sprejel predstavniški dom, potem ko so si republikanski voditelji prejšnji teden premislili in dovolili glasovanje o 95 milijardah dolarjev večinoma vojaške pomoči za Ukrajino, Izrael in Tajvan ter ameriške partnerje na indo-pacifiškem območju.

Zakoni zagotavljajo 61 milijard dolarjev nujno potrebnih sredstev za Ukrajino, 26 milijard namenjajo Izraelu in humanitarni pomoči civilistom na območjih spopadov po svetu, tretji pa namenja 8,12 milijarde dolarjev za "boj proti komunistični Kitajski" na indo-pacifiškem območju.

Na družbenem omrežju X se je ZDA zahvalil tudi izraelski zunanji minister Izrael Kac, nov sveženj vojaške pomoči pa označil za močno sporočilo nasprotnikom Izraela.

Četrti zakon, ki ga je prejšnji teden vključil predstavniški dom, vključuje morebitno prepoved družbene aplikacije TikTok, ki jo nadzoruje Kitajska, ukrepe za prenos zaseženega ruskega premoženja v Ukrajino in nove sankcije proti Iranu.

Sredstva zaostala zaradi nasprotovanja republikancev

Tako v predstavniškem domu kot senatu so varnostni pomoči močno nasprotovali republikanci, tesno povezani z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki nasprotuje pomoči Ukrajini in bo v boju za drugi predsedniški mandat spet poudarjal načelo "Amerike na prvem mestu".

Vodja senatnih republikancev Mitch McConnell, odločni zagovornik pomoči Ukrajini, je obžaloval zamudo, predvsem zaradi nasprotovanja republikancev, da se 113 milijardam dolarjev, ki jih je Washington odobril Kijevu, odkar je Rusija februarja začela obsežno invazijo, doda več.

Ukrajinska topniška brigada s 155-milimetrsko havbico M777 v Donecku.  Foto: Reuters
Ukrajinska topniška brigada s 155-milimetrsko havbico M777 v Donecku. Foto: Reuters

Del ukrajinskega denarja – 10 milijard dolarjev za gospodarsko podporo – prihaja v obliki posojila, ki ga je predlagal Trump. Vendar zakon predsedniku omogoča, da posojilo odpusti z letom 2026.

Izrael že prejema več milijard dolarjev letne ameriške varnostne pomoči, pred kratkim pa je prvič doživel neposredni zračni napad Irana.

Podporniki pomoči upajo, da bo humanitarna pomoč pomagala Palestincem v Gazi, ki jo je opustošila izraelska kampanja proti Hamasu. Zdravstveni organi v Gazi trdijo, da je zaradi te kampanje v palestinski enklavi umrlo več kot 34 000 civilistov.

Zadnje glasovanje o pomoči pred volitvami

Senat pod vodstvom demokratov je letos že drugič sprejel varnostno pomoč za Ukrajino, Izrael in Indo-Pacifik. Zadnji predlog zakona pred več kot dvema mesecema je v 100-članskem parlamentu dobil 70-odstotno podporo republikancev in demokratov. Toda voditelji predstavniškega doma, ki ga obvladujejo republikanci, do prejšnjega tedna niso dovolili glasovanja.

Sprejemanje zakonodaje je pozorno spremljala vojaška industrija, saj se ameriška obrambna podjetja potegujejo za pomembna naročila za dobavo opreme Ukrajini in drugim ameriškim partnerjem.

Strokovnjaki pričakujejo, da bo dodatna poraba povečala število naročil podjetja RTX Corp in drugih velikih podjetij, ki prejemajo državna naročila, kot so Lockheed Martin, General Dynamics in Northrop Grumman.

Predstavniški dom je sredstva za Ukrajino sprejel s 311 glasovi proti 112, pri čemer so bili proti vsi republikanci, med katerimi so številni ostro nasprotovali nadaljnji pomoči Kijevu. Le 101 republikanec je glasoval za, zaradi česar se je moral predsednik predstavniškega doma Mike Johnson zanašati na podporo demokratov, kar je sprožilo pozive k njegovi odstavitvi z mesta vodje predstavniškega doma.

Vendar je predstavniški dom zapustil Washington in odšel na teden dni trajajoče počitnice, ne da bi prišlo do glasovanja o Johnsonovi odstavitvi.

Biden podpisal sveženj pomoči Ukrajini