Zakon, ki bo skušal omejiti porast napadov na Američane azijskih korenin. Foto: AP
Zakon, ki bo skušal omejiti porast napadov na Američane azijskih korenin. Foto: AP

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je pogosto opozarjal na to in novi koronavirus opredeljeval kot "kitajski virus" ali "kung flu".

Biden je potrditev zakona v kongresu pohvalil kot redek izraz sodelovanja obeh strank. Na slovesnosti ob podpisu je sodelovala tudi prva podpredsednica ZDA azijskih korenin Kamala Harris, ki je po materi indijskega rodu. "Članom kongresa izrekam zahvalo in zgodovina si bo zapomnila današnji dan kot trenutek, ko smo ukrepali v boju proti sovraštvu," je dejala.

Novi zakon bo pospešil obravnavo zločinov iz sovraštva proti Azijcem in namenil dodaten denar policijskim agencijam po ZDA za urjenje pri identifikaciji, prijavljanju in pregonu tovrstnih zločinov.

Sorodna novica Kako je "kitajski virus" sprožil napade na azijske manjšine

V letu pandemije so v ZDA našteli več kot 6000 napadov na osebe azijskega videza ali rodu, poroča nacionalna koalicija proti rasizmu nad Azijci Stop AAPI Hate. Center za študije sovraštva in ekstremizma pri državni univerzi Kalifornije je medtem sporočil, da je nasilje nad Azijci v velikih ameriških mestih v prvem četrtletju letošnjega leta naraslo za 164 odstotkov v primerjavi z istim četrtletjem lani. Šlo je tako za verbalno nadlegovanje in telesne napade kot diskriminacijo na delovnem mestu.