Evan Gershkovich je moral v četrtek na sodišče v Moskvi. Foto: Reuters
Evan Gershkovich je moral v četrtek na sodišče v Moskvi. Foto: Reuters

Na vprašanje dopisnikov iz Bele hiše, kaj je njegovo sporočilo Rusiji glede Gershkovicha, je Biden odgovoril: "Izpustite ga." Izgon ruskih novinarjev pa po njegovih besedah "trenutno ni v načrtu".

Uredniški odbor časopisa Wall Street Journal je namreč v prispevku, objavljenem v četrtek popoldne, pozval k izgonu ruskega veleposlanika v ZDA, pa tudi "vseh ruskih novinarjev, ki delajo tukaj". "Čas aretacije se zdi kot premišljena provokacija, da bi osramotili ZDA in ustrahovali tuje medije, ki še vedno delujejo v Rusiji," je zapisal.

Odgovorna urednica časopisa Emma Tucker je v petek poslala zaposlenim na Wall Street Journalu sporočilo, v katerem je zapisala, da bodo "še naprej delali vse, kar je v njihovi moči, da bi dosegli Evanovo izpustitev". "Vaša varnost in zaščita sta zame najpomembnejši, in to bomo še naprej varovali, ne glede na to, od kod poročate," je dodala.

Sodišče v Moskvi mu je odredilo pripor

31-letnega novinarja so ruske oblasti priprle zaradi suma vohunjenja za vlado v Washingtonu, okrožno sodišče v Moskvi pa je zanj odredilo dvomesečni pripor. Ruska varnostna služba FSB je v izjavi navedla, da je Gershkovich "po navodilih ameriške strani zbiral informacije, ki so predmet državne skrivnosti", in sicer o dejavnosti enega od podjetij ruske vojaške industrije.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je v odzivu na poziv uredniškega odbora časopisa Wall Street Journal k izgonu ruskih novinarjev iz ZDA dejal, da "časopis to lahko reče, a se to ne bo zgodilo". "Preprosto ni razloga za to," je dejal. Dodal je, da so Gershkovicha "ujeli pri delu".