Ameriški predsednik Joe Biden je na tridnevnem obisku v Kaliforniji. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Joe Biden je na tridnevnem obisku v Kaliforniji. Foto: Reuters

Biden je na srečanju spregovoril o nevarnostih globalnega segrevanja in opozoril, da nas mora zaradi "norih pasjih sinov, kot je Putin", vedno skrbeti za jedrski konflikt, "vendar je glavna eksistencialna grožnja človeštvu globalno segrevanje".

Biden je na tridnevnem obisku v Kaliforniji, kjer zbira denar za predsedniško kampanjo za ponovno izvolitev leta 2024.

Na srečanju se je tudi začudil nad nedavnimi izjavami predsedniškega tekmeca Donalda Trumpa. Ta je namreč svoje pravne tegobe primerjal s smrtjo ruskega oporečnika Alekseja Navalnega, ki je med prestajanjem 30-letne zaporne kazni umrl v ruskem zaporu. Trump je bil pred kratkim oglobljen s 350 milijoni dolarjev, potem ko je sodišče ugotovilo, da je več let lagal o svojem premoženju. Trump je sodbo oklical za obliko "komunizma in fašizma".

"Ne vem, kje hudiča je našel te primerjave," je bil oster Biden. "Če bi jaz pred 10, 15 leti stal pred vami in dejal nekaj takšnega, bi mislili, da sodim v umobolnico."

Donald Trump bo po vsej verjetnosti spet njegov tekmec v predsedniški kampanji. Biden je prisotnim zaupal, da mu je že devet svetovnih voditeljev zasebno dejalo, da preprosto mora zmagati na volitvah. Ne zato, ker bi jim bil tako všeč, ampak ker jih je strah, da bo po morebitni zmagi Trumpa ogrožena demokracija v njihovih državah, je dejal ameriški predsednik.

Biden je bil kritičen tudi do republikanske stranke. "V senatu sem bil od leta 1972 in služil z odkritimi rasisti, vendar pa so ti danes veliko hujši, saj ne verjamejo v osnovna demokratična načela. S tistimi prej si vsaj lahko sodeloval, današnji republikanci pa vedno znova dokazujejo, da so stranka kaosa in delitev," je dejal Biden, ki se bo letos novembra potegoval za drugi predsedniški mandat.

Biden ima navado, da ne sledi natančno scenariju diplomatskih srečanj. Ob tem je rekel kar nekaj nenačrtovanih opazk o kitajskem predsedniku Ši Džinpingu, republikanski stranki in ameriškem zavezniku na Bližnjem vzhodu, premierju Izraela Benjaminu Netanjahuju.

Putin: Bidnove besede so nesramne

Putin je v odzivu na Bidnove komentarje dejal, da so nesramni. Ob tem je ponovil, da si vseeno želi Bidna na čelu ZDA, ne Trumpa. "Pripravljeni smo sodelovati z vsakim ameriškim predsednikom."

Na Bidnove se je predtem odzval tudi že Kremelj. "Uporaba takšnega jezika ameriškega predsednika proti voditelju druge države verjetno ne bo prizadela našega predsednika Putina," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov in dodal, da Putin takšnega besednjaka ne uporablja. Pripomba je ponižala ZDA in tiste, ki uporabljajo takšen besednjak, je povedal Peskov. "Šlo je za slab poskus, da bi bil videti kot 'hollywoodski kavboj'," je še dodal.