Joe Biden je že zdaj najstarejši predsednik ZDA, zato mnoge skrbi, ali je primeren za drugi mandat. Foto: Reuters
Joe Biden je že zdaj najstarejši predsednik ZDA, zato mnoge skrbi, ali je primeren za drugi mandat. Foto: Reuters

Biden je po pregledu v bolnišnici Walter Reed pri Washingtonu novinarjem v šali dejal, da so mu povedali, da je videti mlajši, kot je dejansko, in zatrdil, da se od lanskega pregleda ni nič spremenilo.

Ameriški predsedniki morajo vsako leto na zdravniški pregled, izvidi pa morajo biti javni in Bela hiša jih je do večera v sredo tudi objavila.

81-letni Biden sicer med kampanjo za drugi predsedniški mandat sproža zaskrbljenost med demokrati zaradi pogostega spotikanja in občasnih zmedenih izjav, kar izkoriščajo tudi republikanci in drugi Bidnovi kritiki. Biden na račun tega zbija šale in trdi, da je njegov nasprotnik v bitki za položaj predsednika, 77-letni republikanec Donald Trump, še hujši.

Zdravnik je zapisal še, da se Biden dobro počuti in da letošnji zdravniški pregled ni odkril ničesar novega. Biden ima še vedno vrsto manjših zdravstvenih težav. Med drugim težko hodi zaradi obrabe hrbtenice. Ima tudi manjše težave s srčno zaklopko, ki pa se v primerjavi z lanskim letom niso bistveno spremenile, je navedeno v poročilu.

Ključno je, da izjemno podroben pregled ni pokazal nobenih znakov nevroloških težav, vključno s Parkinsonovo boleznijo ali možgansko kapjo, je še dodano v poročilu.