Na novo postavljen zid ob starem, ki ločuje San Diego od Tijuane. Foto: Reuters
Na novo postavljen zid ob starem, ki ločuje San Diego od Tijuane. Foto: Reuters

"Sklenil sem, da razglasitev izrednih razmer na naši južni meji ni bila potrebna. Sklenil sem tudi, da politika moje vlade ne bo preusmerjanje davkoplačevalskega denarja za gradnjo mejnega zidu. Ukazal sem revizijo vseh virov, ki so šli za ta namen," je kongresnim voditeljem obeh strank sporočil Biden.

Trump je februarja leta 2019 razglasil izredne razmere na meji z Mehiko, da je lahko iz obrambnega proračuna vzel 600 milijonov dolarjev za gradnjo mejnega zidu ministrstvu za finance in 1,6 milijarde dolarjev ministrstvu za obrambo. Trump je zid obljubljal že med predsedniško kampanjo leta 2016, vendar je takrat še zagotavljal, da ga bo plačala Mehika.

Denar je zahteval od kongresa, vendar so demokrati ustavili večji del porabe, in nato je razglasil izredne razmere, ki jih je nadaljeval februarja 2020 ter Pentagonu vzel še 3,8 milijarde dolarjev. Do konca Trumpovega mandata je bilo za projekt gradnje zidu namenjenih okoli 25 milijard dolarjev.

Biden: "Kitajska bo pojedla naše kosilo"

Biden se je prvič po izvolitvi po telefonu pogovarjal s kitajskim presednikom Ši Džinpingom in izrazil zaskrbljenost zaradi "prisilnih in nepoštenih gospodarskih praks, zatrtja protestov v Hongkongu, kršenja človekovih pravic v pokrajini Šindžjang in vse bolj oblastniških potez v regiji, med drugim proti Tajvanu". A Ši in kitajski mediji so pogovor kljub temu ocenili za zelo pozitiven. "Njun pogovor je v svet poslal pozitivne signale," so poročali.

Biden se je dan po pogovoru na srečanju s skupino senatorjev zazvzel za povečanje sredstev za infrastrukturne projekte. "Če se ne bomo zmigali, bodo Kitajci pojedli naše kosilo. Vlagajo na milijarde dolarjev v različne prometne in okoljske projekte. Moramo jim slediti," je izjavil.

Nova "metla" v Washingtonu

Biden je takoj po prevzemu vlade naznanil, da se bo zgodba z zidom končala. Prav tako je odpravil številne Trumpove ukrepe na področju priseljevanja, čeprav meje za prebežnike iz Latinske Amerike ni odprl zaradi nadaljevanja pandemije covida-19. "Večina ljudi, ki bodo prišli čez mejo, bo zavrnjena," je zagotovila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki. Biden je pred dnevi tudi podpisal ukaz o združevanju prebežniških družin ter začel preiskavo o Trumpovi priseljenski politiki.

Trumpova protipriseljenska politika ni ustavila prihodov prebežnikov. Foto: Reuters
Trumpova protipriseljenska politika ni ustavila prihodov prebežnikov. Foto: Reuters

"Trumpove izredne razmere niso zadevale varnosti. To je bila kraja denarja za financiranje spomenika njegovim rasističnim politikam ob južni meji. Zdaj moramo odpovedati vse pogodbe in zagotoviti, da se ne zgradi več niti meter zidu," je Bidnovo potezo pozdravil demokratski kongresnik iz Arizone Raul Grijalva.

Zid je bila Trumpova ideja, ki je navdušila nasprotnike priseljevanja v ZDA, čeprav ni ustavila nezakonitih prehodov meje, kaj šele tihotapljenja ljudi in mamil, ki se zaradi ogromnega ameriškega trga v največji meri tihotapijo z ladjami prek pristanišč.

Pregrade so stale že pred Trumpom

Do Trumpovega prihoda v Belo hišo je bilo ob ameriško-mehiški meji postavljenih okoli tisoč kilometrov različnih pregrad, med njegovim mandatom pa so na novo postavili ovire na 130 kilometrih meje in zamenjali pregrado na 640 kilometrih.