Župan Dearborna Abdullah Hammoud je bil eden od številnih politikov v Michiganu, ki so podprli protest proti Bidnu. Foto: Reuters
Župan Dearborna Abdullah Hammoud je bil eden od številnih politikov v Michiganu, ki so podprli protest proti Bidnu. Foto: Reuters

Aktivisti v Michiganu so v zadnjih tednih pozivali demokratske volivce v tej zvezni državi, naj oddajo prazno glasovnico, za kar se je odločilo več 10.000 ljudi oz. 20 odstotkov, kar je preseglo pričakovanja.

Biden se je po zmagi zahvalil volivcem, pri tem pa ni omenil kampanje proti njemu, ampak je raje napadel svojega najverjetnejšega izzivalca na novembrskih volitvah, Donalda Trumpa.

Slednji je bil zmagovalec republikanskih strankarskih volitev v Michiganu in tako nadaljuje svoj zmagoviti pohod proti nominaciji in ponovitvi volitev leta 2020. "Premočno bomo zmagali," je napovedal.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Michigan velja za ključno zvezno državo, ki lahko pogosto odloči volitve.

Na zadnjih dveh volitvah so volili za zmagovalca. Ta zvezna država ima tudi največji delež arabskih Američanov v ZDA, ki se pospešeno odmikajo od Bidna zaradi njegove podpore in vojaške pomoči Izraelu v času, ko ta izvaja brutalno vojaško operacijo v Gazi, kjer je bilo ubitih že 30.000 ljudi, večinoma žensk in otrok.

Aktivisti iz skupine Listen to Michigan (Poslušajte Michigan) so pozdravili visok delež praznih glasovnic kot zmago in mnogi v množici, ki je spremljala rezultate v živo, so bili ganjeni do solz. "V nobeno veselje mi ni biti tu nocoj. Tu smo iz gole potrebe, ker ljudje množično umirajo v Gazi," je zbrane nagovoril kongresnik Andy Levin.

Biden vztraja pri svoji podpori Izraelu. Foto: Reuters
Biden vztraja pri svoji podpori Izraelu. Foto: Reuters

Brez premirja ne bodo glasu namenili "genocidnemu Joeju"

Aktivisti v Michiganu so se pripravljali več mesecev, da pošljejo Bidnu sporočilo, da brez premirja v Gazi tudi njihovega glasu ne dobi.

"Nisem hotela glasovati za genocidnega Joeja," je za BBC povedala 32-letna Hala, ena od mnogih, ki je oddala prazno glasovnico. Kot je dejala, je na prejšnjih volitvah volila Bidna, a tokrat njenega glasu nima. "Morda, če bi pozval k takojšnjemu premirju, a tega ne bo storil."

Neka druga volivka, ki ni želela biti imenovana, je dejala, da je zaradi konflikta na Bližnjem vzhodu celo zamenjala stranko in presedlala k republikancem.

Gibanje za oddajo praznih glasovnic je podprlo 39 lokalnih in zveznih politikov, vključno s kongresnico Rashido Tlaib, prvo palestinsko Američanko, izvoljeno v kongres, in županom Dearborna Abdullahom Hammoudom. Vodja kampanje Listen to Michigan je bila sestra Tlaibove.

Biden je sicer v torek dejal, da upa, da do ponedeljka, ob začetku ramadana, dosežejo ustavitve ognja v Gazi – le nekaj dni po tem, ko je odobril novo ameriško pošiljko orožja za Izrael. ZDA so poslale skupno že za več milijard vojaške pomoči Izraelu, prav tako so trikrat blokirale resolucijo v ZN, ki je pozivala k premirju v Gazi.

Zmagovalca Michigana Biden in Trump