Fotografija šole iz leta 1910. Foto: EPA
Fotografija šole iz leta 1910. Foto: EPA

Nekateri grobovi pri šoli St. Eugene v kraju Cranbrook v Britanski Kolumbiji so plitki na globini okoli metra, so še sporočili strokovnjaki, ki so odkrili grobove. Odkritje je v državi povzročilo ogorčenje in spodbudilo pozive, naj letošnji praznik ob dnevu Kanade 1. julija odpovejo, poroča britanski BBC.

Voditelji staroselske skupnosti sicer pričakujejo, da bodo ob nadaljevanju raziskav našli še več takih grobov. "Na kaj takega se nikoli ni mogoče pripraviti," je povedal eden izmed vodij skupnosti Jason Louie.

To ni prvo tovrstno odkritje

Že pred tem so v Kanadi odkrili posmrtne ostanke 215 otrok v nekdanjem internatu v Kamloopsu v Britanski Kolumbiji in 715 grobov pri šoli v kraju Marieval.

So tam pokopani učenci?

V bližini je bilo od leta 1865 sicer tudi staroselsko pokopališče. "Tudi to je med razlogi, zakaj je težko ugotoviti, ali so bili v teh neoznačenih grobovih pokopani učenci, ki so hodili v šolo svetega Evgenija," piše v izjavi tamkajšnje krajevne skupnosti.

Fotografija iz leta 1900 prikazuje redovnico z njenimi učenci. Foto: EPA
Fotografija iz leta 1900 prikazuje redovnico z njenimi učenci. Foto: EPA

Težnje po asimilaciji

Šolo, v bližini katere so našli posmrtne ostanke, je od leta 1912 in zgodnjimi 70. leti 20. stoletja upravljala Katoliška cerkev, še navaja BBC.

Šlo je za eno od 130 osnovnošolskih ustanov, ki so bile za prebivalce obvezne in jih je v 19. ter 20. stoletju ustanavljala kanadska vlada, vodile pa so jih religiozne ustanove.

Fotografija iz leta 1905 prikazuje matere iz staroselskih ljudstev, ki so v šolo pripeljale otroke. Foto: EPA
Fotografija iz leta 1905 prikazuje matere iz staroselskih ljudstev, ki so v šolo pripeljale otroke. Foto: EPA

Njihov cilj je bila prisilna asimilacija staroselskih otrok, ki so v šoli bivali in niso smeli uporabljati svojega maternega jezika ter so morali opustiti vse tradicionalne navade svojega ljudstva. Učence so pogosto fizično in spolno zlorabljali.

Po podatkih posebne komisije za iskanje resnice in spravo je v njih umrlo več kot 4000 otrok, vendar točno število ni znano.

Komisija je ugotovila, da je Kanada nad staroselci izvedla kulturni genocid, kanadska vlada pa se je za to leta 2008 tudi uradno opravičila.

Trudeau poziva k spravi

Premier Justin Trudeau je na novinarski konferenci dejal, da so ta grozljiva odkritja Kanadčane prisilila, da se ozrejo na zgodovinske krivice, ki so jih trpeli staroselci.

Vse je pozval k sodelovanju v postopku sprave in zavrnil vandalizem in domnevne požige cerkva v državi. Zgodaj v sredo sta sicer zagoreli dve cerkvi v kraju Edmonton in Halifax, policija možnost požiga še preiskuje. Skupno je v sumljivih okoliščinah požar uničil že osem cerkva.