Jair Bolsonaro. Foto: Reuters
Jair Bolsonaro. Foto: Reuters

Podpredsednik države general Hamilton Mourao je za medije potrdil, da je prevzel položaj kot vršilec dolžnosti, kar se v Braziliji zgodi, ko predsednik odpotuje iz države. "Sem na letalu, kmalu se vrnem," pa je Bolsonaro sporočil za brazilsko podružnico ameriške televizijske mreže CNN.

Vojska je potrdila, da je Bolsonaro poletel proti Orlandu na Floridi. Mediji ugibajo, da gre k nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.

Bolsonaro bi moral 1. januarja uradno predati položaj Luli, vendar naj bi se vrnil šele 5. januarja, kar pomeni, da ga najverjetneje ne bo na inavguraciji. Mourao je dejal, da njegove delovne naloge ne predvidevajo prenosa oblasti.

Bolsonaro se je poslovil od položaja

"Izgubili smo bitko, ne tudi vojne"

Skrajno desni Bolsonaro, ki je izgubil na volitvah 30. oktobra, se je od Brazilcev poslovil s čustvenim nagovorom na družbenih medijih in bil večkrat na robu joka. Dejal je, da enostavno ni mogel najti pravne alternative ali zadostne podpore, da spremeni smer zgodovine in prepreči svoj odhod z oblasti.

Povedal je, da je dva meseca tiho iskal načine, da ostane predsednik države, ki ji je posvetil svoje življenje. Obsodil je grožnje svojih privržencev z bombnimi napadi in dejal, da ni čas za napade, ampak izgradnjo opozicije prihodnji vladi.

"Izgubili smo bitko, ne pa tudi vojne. Svet se s 1. januarjem ne bo končal," je dejal Bolsonaro, ki ga po idejah in slogu primerjajo s Trumpom.

Brazilski mediji poročajo, da so se med njegovim poslovilnim nagovorom privrženci pred predsedniško palačo zgražali in ga zmerjali s strahopetcem in izdajalcem.

Njegovi podporniki so namreč dva meseca po Braziliji delali nemire, zapirali ceste, zažigali avtomobile, taborili pred vojašnicami in zahtevali vojaški udar, napadli pa so tudi sedež policije v glavnem mestu Brasilia.