Jair Bolsonaro ostro nasprotuje ukrepom glede omejevanja socialnih stikov. Foto: Reuters
Jair Bolsonaro ostro nasprotuje ukrepom glede omejevanja socialnih stikov. Foto: Reuters

Reuters je opravil intervjuje z več kot 20 zdajšnjimi in nekdanjimi vladnimi uradniki ter zdravstvenimi izvedenci, da bi dobil čim boljšo sliko napačnih korakov, ki jih je Brazilija naredila pri spopadanju s pandemijo. Po vrsti so zatrjevali, da so bile prve poteze spodbudne, a da so kmalu zašle s prave poti. Zdravstveni strokovnjaki so bili postavljeni na stranski tir, Bolsonaro pa se ni pustil prepričati, da je uspešnost brazilskega gospodarstva odvisna tudi od tega, kako učinkovito se spoprijema s krizo javnega zdravstva.

V Braziliji so potrdili več kot 378.000 primerov okužb z novim koronavirusom. Za posledicami covida-19 je umrlo več kot 23.000 bolnikov. V največji južnoameriški državi so sicer opravili razmeroma malo testov, število testiranj pa se počasi povečuje.

Ustavljeno je bilo zvezno usklajevanje, guvernerji zveznih držav, nekatere med njimi Bolsonaro vidi kot potencialne tekmece na volitvah, pa so morali sami določiti ukrepe za zajezitev širitve virusa in v večini sami priskrbeti zdravstveno opremo ter teste na novi koronavirus. Kot so dejali nekateri strokovnjaki, so brazilske težave še toliko bolj presenetljive zato, ker se je država na primer predtem dobro spopadla z malarijo, ziko in HIV-om.

Sredi marca je Brazilija odločno začela boj z novim koronavirusom. Ministrstvo za zdravje je izdalo priporočila za zajezitev pandemije. Lokalnim oblastem je tako med drugim svetovalo, naj dogodke, na katerih se pričakuje več ljudi, odpove, ljudi, ki so pripotovali iz tujine, pa je pozvalo, naj gredo za en teden v samoosamitev. Pristojno ministrstvo je ukrepalo, še preden je v največji južnoameriški državi covid-19 terjal prvo smrtno žrtev, in omenjene ukrepe predstavilo dva dni zatem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija 11. marca razglasila pandemijo.

Manj kot 24 ur pozneje se je položaj obrnil oziroma se je mnenje ministrstva za zdravje spremenilo. Za Reuters so štirje različni viri, ki so dobro seznanjeni z dogajanjem, povedali, da je do spremembe prišlo po posredovanju Bolsonarovega kabineta. "Do popravkov je prišlo zaradi pritiskov, ki smo jih bili deležni," je povedal Julio Croda, epidemiolog, ki je bil tedaj vodja oddelka za imunizacijo in prenosljive bolezni na ministrstvu za zdravstvo. Kot je zatrdil, je dobil klic nadrejenega, naj spremeni priporočila.

Več okužb kot v Braziliji so zaznali le v ZDA. Foto: Reuters
Več okužb kot v Braziliji so zaznali le v ZDA. Foto: Reuters

Tedaj je glavno besedo pri spopadanju s pandemijo prevzel kabinet predsednika, ki ga vodi general Walter Souza Braga Netto, kar je pomenilo prelomno točko pri obravnavi pandemije. Ustanovljen je bil krizni kabinet, ki je zamenjal medresorsko skupino, ki je bila že ustanovljena znotraj zdravstvenega ministrstva. Razlika je bila, da je zdaj namesto strokovnjakov za javno zdravje glavno besedo imel Braga Netto in da so večjo težo dobile težave gospodarstva. Kmalu zatem je ministrstvo za zdravstvo zapustil Croda, ki je po tem povedal, da "ne želi nositi odgovornosti za številne smrtne žrtve".

Kabinet je zatrdil, da je ministrstvo za zdravje smernice spremenilo po posvetovanju in navodilih zveznih držav ter lokalnih oblasti. Ministrstvo je dejalo, da so razmere v posameznih zveznih državah in v mestih po državi različne, zato je tudi prišlo do različnih stališč. Dodalo je, da so za izvajanje ukrepov omejevanja socialnih stikov odgovorne lokalne zdravstvene oblasti. Na Reutersovo vprašanje, zakaj je nastal krizni kabinet, pa so odgovorili, da je pandemija presegla javno zdravje.

V zadnjih šestih tednih je brazilska vlada ostala brez dveh ministrov za zdravje. Najprej je predsednik odstavil Luiza Henriqueja Mandetto, po manj kot mesecu delovanja pa je odstopil tudi njegov naslednik Nelson Teich. Mandetta se je zavzemal za strožje ukrepe, hkrati pa je opozoril tudi na previdnost glede uporabe klorokina, zdravila proti malariji, ki ga kot mogoče zdravilo proti covidu-19 promovira Bolsonaro. Napetosti je povečala še vse večja priljubljenost Mandette. Ob njem so ministrstvo za zdravje zapustili še nekateri zdravstveni strokovnjaki, vključno z izkušenimi epidemiologi. Mnoge je zamenjalo vojaško osebje.

Bolsonarovi podporniki so protestirali proti karanteni, ki bi ogrozila predsednikovo obljubo, da bo znova spodbudil gospodarsko rast. Foto: Reuters
Bolsonarovi podporniki so protestirali proti karanteni, ki bi ogrozila predsednikovo obljubo, da bo znova spodbudil gospodarsko rast. Foto: Reuters

"Te spremembe so močno vplivale na zmogljivost, hitrost in kakovost odziva. Bila je katastrofalna odločitev," je povedal nekdanji minister za zdravstvo Jose Temporao. Ministrstvo za zdravstvo je sicer zatrdilo, da spremembe niso ovirale odziva na pandemijo. Ko je odstopil Teich, za katerega je Bolsonaro dejal, da je pri spodbujanju ponovnega zagona gospodarstva in pri uporabi klorokina preplašen, se je vojaški vpliv na ministrstvu za zdravje še povečal. Po zamenjavi dveh ministrov je vršilec dolžnosti namreč postal Eduardo Pazuello, sicer še aktivni general.

V Braziliji je vojska splošno zelo spoštovana in pogosto pomaga pri logistiki v nujnih primerih, toda kot je dejal nekdanji uradnik na ministrstvu za zdravje in soavtor ene prvi študij covida-19 v državi Wildo Araujo, je vojaško osebje v tem primeru v popolnoma neprimernih vlogah: "Zelo spoštujemo oborožene sile, a ti, ki so zdaj na položajih, ne vedo, kako ravnati s sistemom javnega zdravstva."

Pred prvo potrjeno okužbo v Braziliji 26. februarja se je zdravstveno ministrstvo skoraj dva meseca pripravljalo na epidemijo novega koronavirusa, so potrdili viri. Osebje ministrstva je v sodelovanju z lokalnimi oblastmi iskalo najboljše načine za spopadanje z epidemijo in kakšne ukrepe naj sprejme, da bo odziv čim učinkovitejši. Brazilija je imela kar nekaj tednov prednosti glede na države, kot sta Kitajska in Italija, ki sta postali prvi žarišči pandemije. Zdravstveni strokovnjaki so verjeli, da je Brazilija pripravljena, da se ustrezno odzove.

Bolsonaro spodbuja uporabo klorokina in hidroksiklorokina kljub pomanjkanju dokazov o njihovi učinkovitosti oziroma primernosti. Foto: Reuters
Bolsonaro spodbuja uporabo klorokina in hidroksiklorokina kljub pomanjkanju dokazov o njihovi učinkovitosti oziroma primernosti. Foto: Reuters

Toda Reutersovi viri so dejali, da so razmere krenile v nasprotno smer zaradi Bolsonarovega nestrinjanja s karanteno in drugimi ukrepi ter nezmožnosti vlade, da bi zagotovila hitro in obsežno testiranje. Kot pravijo epidemiologi, je velik neuspeh Brazilije tudi to, da ni pravočasno izvedla dovolj veliko testov, zaradi česar je bilo v državi težje slediti in nadzorovati virus. Bolsonara so najbližji sodelavci večkrat skušali prepričati, naj potrdi karanteno, a je predsednik, kot piše Reuters, vse skupaj zavračal, ker je verjel, da bo pandemija hitro minila in da zdravstveni strokovnjaki pretiravajo s poudarjanjem potrebe po omejevanju socialnih stikov, kar se je sicer izkazalo za učinkovit ukrep drugod po svetu.

Predsednik, tudi nekdanji vojaški poveljnik, je ves čas na prvo mesto postavljal ohranjanje brazilskega gospodarstva. Kljub domačim in mednarodnim kritikam glede spopadanja s pandemijo ter znatnemu povečanju števila smrtnih žrtev Bolsonaro ni odstopal od stališča. “Pa kaj? Kaj želite, da naredim?“ je nedavno predsednik odgovoril na novinarsko vprašanje glede števila smrtnih žrtev v državi.

Minister za gospodarstvo Paulo Guedes je še sredi marca napovedoval gospodarsko rast, a je kmalu bilo jasno, da ne bo tako. Bolsonarovi gospodarski svetovalci so dojeli obseg krize, ki jo je povzročila pandemija. Zmanjšala se je proizvodnja v državi, povečala se je brezposelnost, valuta brazilski real pa je začel izgubljati vrednost. Zaradi neučinkovite politike pri spopadanju s pandemijo je Barclays napovedal padec brazilskega BDP-ja za več kot pet odstotkov.