V tekmi za senat le še za en sedež ni jasno, kdo bo sedel nanj, Foto: Reuters
V tekmi za senat le še za en sedež ni jasno, kdo bo sedel nanj, Foto: Reuters

To pomeni, da so za zdaj na istem, kot so bili pred torkovimi vmesnimi volitvami, ko je bilo razmerje moči v zveznem senatu 50 proti 50, odločilni glas za večino pa je prispevala demokratska podpredsednica ZDA Kamala Harris.

Neodločena ostaja le še senatna tekma v Georgii, kjer bo potreben drugi krog. Decembra se bosta v njem pomerila demokratski senator Raphael Warnock in republikanski izzivalec Herschel Walker. Demokrati imajo tako možnost, da si v nasprotju z vsemi predvolilnimi napovedmi o velikem porazu celo povečajo senatno večino za en sedež.

Predsednik ZDA, demokrat Joe Biden, je dejal, da je izjemno vesel zaradi izidov, in dodal, da je "čas, da se republikanci odločijo, kdo so". "Nisem presenečen. Mislim, da izidi odsevajo kakovost naših kandidatov," je dejal ob robu zasedanja Aseana v Kambodži. Vodja demokratske večine v senatu Chuck Schumer pa je izjavil, da so izidi pokazali, da so Američani zavrnili "nasilno retoriko" republikancev in da država verjame v demokracijo, poroča BBC.

Catherine Cortez Masto je v Nevadi premagala republikanskega tekmeca. Foto: Reuters
Catherine Cortez Masto je v Nevadi premagala republikanskega tekmeca. Foto: Reuters

V predstavniškem domu v rahli prednosti republikanci

Na volitvah za predstavniški dom še vedno štejejo glasove, so pa v tej tekmi republikanci v prednosti – zagotovljenih imajo 211 sedežev, demokrati pa 204. Za večino potrebujejo 218 sedežev. Republikanci so demokratom odvzeli sedem dosedanjih sedežev, vendar pa 20 tekem ostaja neodločenih. Biden je izrazil upanje, da bo morda demokratom celo uspelo presenečenje v predstavniškem domu, a dodal, da so možnosti majhne.

Volitve so tako potrdile ostro delitev Amerike na dva tabora, kjer nobena od dveh glavnih strank ne more računati na kaj več kot tesno večino. Obenem pa so njihovi izidi po mnenju ameriških medijev nedvomno pomembna zmaga demokratov. Edini odvzeti sedež v senatu je pripadel demokratom, potem ko je v Pensilvaniji demokrat John Fetterman premagal republikanca Mehmeta Oza za sedež upokojenega republikanca Pata Toomeyja. Poleg tega so demokrati republikancem odvzeli guvernerska položaja v Marylandu in Massachusettsu, izgubili pa so svoj guvernerski položaj v Nevadi.

Demokrati so se odrezali bolje od vseh napovedi, kar veseli tudi predsednika Bidna. Foto: Reuters
Demokrati so se odrezali bolje od vseh napovedi, kar veseli tudi predsednika Bidna. Foto: Reuters

Če bodo republikanci prevzeli večino v predstavniškem domu kongresa, bo ta tako tesna, da bodo imeli težave ohranjati enotnost v svojih razdeljenih vrstah, kjer pripadniki t. i. poslanske skupine Svoboda že vnaprej nagajajo Kevinu McCarthyju, ki upa, da bo prevzel položaj predsednika predstavniškega doma. "Svobodnjaki", med katerimi so večinoma podporniki nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, si prizadevajo na vse načine onemogočati Bidna s preiskavami in blokadami, čeprav se je doslej takšna taktika izkazala kot škodljiva za republikansko stranko, zaradi demokratskega senata in Bidnovega veta pa bodo težko dosegli svoje cilje.

Se Trump vrača v ospredje?

Po drugi strani pa tudi Biden ne bo mogel uveljavljati svoje politike, če bo republikanska večina v predstavniškem domu ohranila enotnost. Trenutno sicer ne kaže na njeno enotnost, saj se del stranke odmika od de facto voditelja Trumpa, ta pa je stranko pripravljen pokopati, če ne bo usklajena z njegovimi načrti.

Trump je v petek na svojem družbenem omrežju Truth zapisal: "Demokrati v Nevadi in Arizoni iščejo vse mogoče glasove. Kakšna sramota, da se kaj takega lahko dogaja." Trump naj bi sicer v kratkem tudi uradno napovedal, da bo vstopil v predsedniško bitko za volitve leta 2024.

Demokrati obdržali večino v senatu