Gasilci pričakujejo nove težave sredi tedna, ko se bodo temperature znova dvignile na okoli 40 stopinj Celzija. Foto: Reuters
Gasilci pričakujejo nove težave sredi tedna, ko se bodo temperature znova dvignile na okoli 40 stopinj Celzija. Foto: Reuters

Požar je izbruhnil 13. julija, ko ga je zanetila iskra, ki je nastala zaradi padca drevesa na električni daljnovod. Čeprav gori v redko naseljenem območju Kalifornije, pa je uničil mestece Greenville z okoli 800 prebivalci, kjer pogrešajo pet ljudi.

Smrtnih žrtev požar ni zahteval, so se pa v soboto poškodovali trije gasilci. Evakuirali so tudi več tisoč ljudi.

S 187.000 požganimi hektarji površin je Dixie postal drugi največji požar v zgodovini Kalifornije in tako prehitel požar Mendocino Complex iz leta 2018, medtem ko lanski požar August Complex ostaja na prvem mestu, saj je uničil dvakrat več površin in zahteval eno smrtno žrtev.

Dixie je do zdaj uničil 4040 zgradb in je trenutno največji od več deset požarov, ki divjajo po ZDA. Gasilcem ga je uspelo omejiti le 21-odstotno, a so v nedeljo lahko bolje napredovali, ker je gost dim od požara zakril sončno svetlobo in znižal temperature, malce pa so pojenjali tudi vetrovi.

S požarom se bori okrog 5000 ljudi, ki pričakujejo, da bodo imeli sredi tedna spet več dela, saj se obeta dvig temperature zraka na okoli 40 stopinj Celzija. Po uničenju Greenvilla se gasilci osredotočajo na zavarovanje mestec Crescent Mills in Hunt Valley.

Zaradi požarov v naravi je v Kaliforniji do konca julija letos zgorelo 250 odstotkov več površin kot v enakem obdobju lani.