Številne vlade svarijo, da so strelski pohodi v ZDA pogosti. Foto: AP
Številne vlade svarijo, da so strelski pohodi v ZDA pogosti. Foto: AP

Čez lužo namreč nasilje s strelskim orožjem še kar narašča, množični strelski pohodi pa so v ZDA postali skoraj stalnica. Do 25. novembra so jih tako našteli že 610, kažejo podatki spletne strani Gun Violence Archive, ki zaznava vse incidente s strelskim orožjem po državi.

Pri CNN-u so preverili, kakšna opozorila imajo za svoje državljane na uradnih straneh objavljene vlade ameriških sosed in njenih najtesnejših zaveznic. In rezultat ni ravno laskav. Bistvo bi nekako lahko povzeli z: v ZDA je nasilja več, kot ste ga vajeni. Bodite opreznejši kot doma.

Po podatkih Združenih narodov med razvitimi gospodarstvi ZDA krepko prednjačijo po številu smrti s strelnim orožjem – kar 3,96 na 100.000 prebivalcev, medtem ko jih ima drugouvrščeni Ciper vsega 0,6, tretjeuvrščena Bolgarija 0,57, sledita Malta (0,47) in Kanada (0,46).

Foto: AP
Foto: AP

Avstralija

Leta 1996 je bilo v Port Arthurju v Tasmaniji v množičnem strelskem pohodu ubitih 35 ljudi, avstralske oblasti pa so se na dogodek odzvale s skoraj takojšnjim sprejetjem strožje strelske zakonodaje, ki vključuje skoraj popolno prepoved vsega polavtomatskega in avtomatskega orožja. Od takrat dalje Avstralci praktično niso imeli več podobnih incidentov.

Avstralska vlada na strani SmartTraveller svoje državljane, ki nameravajo obiskati ZDA, opozarja, da "je nasilni kriminal v ZDA pogostejši kot v Avstraliji, nasilje s strelskim orožjem pa je mogoče na vseh območjih". "Upoštevajte lokalne napotke in navodila. Če živite v ZDA, se naučite, kako ravnati v primeru, da pridete v situacijo z aktivnim strelcem."

Avstralske oblasti ob tem potnike še opozarjajo, da je v ZDA nošenje orožja v javnosti zakonito. A tudi: "ZDA imajo višjo stopnjo nasilnega kriminala kot Avstralija, ampak turisti so v incidente redko vpleteni." Avstralcem svetujejo, naj se v ZDA "držijo normalnih varnostnih ukrepov".

Kanada

Tudi Kanada svojim državljanom svetuje, naj se pri potovanjih v ZDA "držijo običajnih varnostnih ukrepov". Ob tem svarijo pred prečkanjem ameriško-mehiške meje z avtomobilom, pri čemer navajajo "incidente, povezane s trgovino z mamili". Prav tako odsvetujejo prečkanje meje ponoči. Svarijo tudi pred nasiljem, povezanim s tolpami in organiziranim kriminalom v večjih urbanih območjih.

Ob tem prav tako poudarjajo, da nasilje "redko prizadene turiste", da pa naj bodo vseeno previdni in se ne upirajo v primeru ropa. Kanadska vlada svoje državljane tudi opominja, da so množična streljanja v ZDA pogosta. "Do množičnih streljanj prihaja in najpogosteje s smrtnimi žrtvami. Čeprav so turisti redko vpleteni, pa obstaja tveganje, da se znajdete na napačnem kraju ob napačnem času."

Velika Britanija

Velika Britanija svoje državljane, ki potujejo v ZDA, opozarja, da "lahko pride do množičnih streljanj, da pa ta predstavljajo majhen delež smrti kot rezultat umora". "Nasilen kriminal, vključno s kriminalom s strelskim orožjem, redko vključuje turiste, je pa previdnost na mestu, kadar potujete na območja, ki jih ne poznate. Izogibajte se hoji po manj obljudenih predelih, zlasti ponoči." Tudi britanska vlada svari glede ameriške južne meje, prav posebno opozorilo pa je namenjeno neprimernemu humorju: "Ne šalite se glede bomb ali terorizma, še posebej na ameriških letališčih ne."

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Izrael

Izrael je tesen zaveznik ZDA, ima pa tudi stroge varnostne ukrepe. Vlada izdaja opozorila na lestvici od 01 do 04, opozorila pa se osredotočajo na terorizem, uperjen specifično proti državljanom Izraela v tujini. Tako denimo zaradi terorističnih skupin in "sovražnosti do Izraela" odsvetujejo potovanja v Alžirijo (stopnja 04), ZDA pa imajo kljub porastu antisemitskih incidentov stopnjo 01 ("običajna previdnost").

Francija

Francosko zunanje ministrstvo ima drugačen pristop. Kot navajajo na svoji strani, so "ZDA med najvarnejšimi državami", opozarja pa francoske državljane pred nekaterimi urbanimi območji in poudarja, da je vse več ugrabitev z avtomobili. Ministrstvo potencialne grožnje razdeli na zelo specifične soseske, tako denimo za Boston zapiše, da odsvetujejo samostojne obiske določenih predelov Dorchestra, Mattapana in Roxburyja, v Atlanti pa da naj bodo francoski državljani "pozorni v neobljudenih delih mestnega središča po zaprtju trgovin, ponoči pa naj vzamejo taksi".

Foto: AP
Foto: AP

Nemčija

Nemčija je še ena ameriška zaveznica z močnimi turističnimi vezmi, ima pa tudi strogo orožarsko zakonodajo in precej nižjo stopnjo umorov s strelnim orožjem kot ZDA. Nemško ministrstvo za zunanje zadeve svoje državljane obvešča, da je v ZDA "zelo lahko pridobiti strelno orožje, kar vodi v okrepljeno uporabo pištol in občasnih strelskih pohodov; med pandemijo covida-19 se je prodaja strelnega orožja in streliva znatno okrepila".

Obiskovalce tudi svarijo pred možnostjo spopadov po ZDA zaradi rasizma in policijskega nasilja, zato jim svetujejo, naj se "izogibajo shodov ljudi v bližini katerih bi lahko izbruhnilo nasilje".

Mehika

Čeprav State Department opozarja Američane pred potovanji v določene dele Mehike, pa imajo določene pomisleke pred potovanji v severno sosedo tudi Mehičan – denimo, eden od ubitih v množičnem streljanju v Highland Parku v Illinoisu na paradi ob dnevu neodvisnosti 4. julija je bil mehiški državljan na obisku pri družini.

Mehiške oblasti na svoji strani navajajo, da "so zgodovinske rasne in etnične napetosti, vključno z nasprotovanjem priseljevanju, pripeljale do napadov nasilnih skrajnih skupin", pri čemer poudarjajo množično streljanje v Wal-Martu v teksaškem El Pasu, v katerem je bilo ubitih več kot 20 ljudi. Mehiška vlada svojim državljanom svetuje, naj se v ZDA izogibajo večjim množicam in vedno nosijo s seboj mehiški potni list ter osebno izkaznico.

Foto: AP
Foto: AP

Japonska

Kljub šokantnemu atentatu na nekdanjega premierja Šinza Abeja julija ima Japonska precej nižji delež umorov kot ZDA. Zato ni presenetljivo, da japonske oblasti opozarjajo svoje državljane, da se je "pomembno zavedati, da je varnostna situacija v ZDA zelo drugačna od tiste na Japonskem, in razumeti, kakšen tip oseb je bolj ogrožen na določenih območjih".

Kot poudarjajo, je "ena glavnih nevarnosti v ZDA kriminal s strelnim orožjem", pri tem pa ponujajo cel kup nasvetov, kako ravnati, če se znajdete sredi streljanja, od tega, da v vsakem novem kraju poiščete zasilne izhode, da se skrijete v sobo, ki jo lahko zabarikadirate in ugasnete telefon, če pa japonski turist ne more pobegniti ali se skriti, potem mi svetujejo, naj storilca "obmetava s predmeti, predmete uporabi kot orožje in kriči".

Nova Zelandija

Nova Zelandija ima na svoji strani SAFETRAVEL za ZDA trenutno izdano opozorilo svojim državljanom, naj bodo "še posebej pozorni" (stopnja nevarnosti 2 od 4), in sicer zaradi "grožnje terorizma". Kot navajajo, je v ZDA "višja stopnja nasilnih zločinov in posedovanja strelnega orožja kot na Novi Zelandiji". "V številnih zveznih državah lahko ameriški državljani povsem zakonito nosijo strelno orožje v javnosti. Se pa stopnja kriminala močno razlikuje od mesta do mesta, v incidente pa so redko vpleteni turisti."

Ob tem še svetujejo novozelandskim državljanom, ki potujejo v ZDA, naj pred potovanjem dobro raziščejo svojo destinacijo in se pozanimajo pri lokalnih virih.