Daniel Noboa je uresničil očetov sen. Foto: Reuters
Daniel Noboa je uresničil očetov sen. Foto: Reuters

Gonzalez, varovanka nekdanjega predsednika Rafaela Corree, je že priznala poraz in čestitala Noboi. Ekvador je tako dobil najmlajšega predsednika v zgodovini države in enega najmlajših na svetu.

"Jutri bomo začeli graditi nov Ekvador, začeli bomo graditi državo, ki jo pretresajo nasilje, korupcija in sovraštvo," je dejal Noboa po zmagi.

Noboa se označuje za levosredinsko usmerjenega, njegov glavni projekt pa je ustanovitev nacionalne obveščevalne agencije, ki bi nadzirala vse obveščevalne organe. Njegovo zavezništvo Nacionalna demokratična akcija vključuje stranke iz sredine in levice, vendar Noboa pooseblja ekvadorsko politično elito, ki izhaja iz sveta zasebnih podjetij in je blizu desnici. Z izvolitvijo bi uresničil sen svojega očeta Alvara, ki v Ekvadorju velja za milijarderja in "kralja banan" in je sam petkrat neuspešno kandidiral za predsednika, leta 2006 pa je izgubil prav proti Correi.

Država se bori z visoko stopnjo nasilja. Foto: Reuters
Država se bori z visoko stopnjo nasilja. Foto: Reuters

V prvem krogu volitev 20. avgusta je Gonzalez, kandidatka socialistične stranke Državljansko revolucionarno gibanje, med osmimi kandidati zmagala s 34 odstotki glasov. Noboa pa je po atentatu na enega od favoritov tik pred volitvami s 23 odstotki glasov presenetljivo dosegel drugo mesto. Predvolilno kampanjo je namreč zaznamovalo nasilje, ubit je bil tudi predsedniški kandidat Fernando Villavicencio, ki je bil borec proti korupciji.

Noboa bo sicer na položaju samo 16 mesecev, do maja leta 2025, saj bo dokončal mandat sedanjega predsednika Guillerma Lassa, ki je maja letos sredi novega poskusa njegove odstavitve s strani opozicije zaradi suma poneverb razpustil parlament in pozval k razpisu novih volitev.

Na ulicah pogosti nasilni spopadi med tolpami

Ekvador ima 18 milijonov prebivalcev in leži med Kolumbijo in Perujem, ki sta eni glavnih svetovnih proizvajalk kokaina. V zadnjih letih je postal pomembno distribucijsko središče za droge, vse večji vpliv mehiških in kolumbijskih kartelov pa je okrepil nasilne spopade med tolpami, katerih žrtve so pogosto tudi civilisti. Nasilje med tolpami ovira tudi izvoz banan – Ekvador je namreč največji izvoznik tega sadja na svetu.